Wie wil er later nou niet in het stadion van Heracles voetballen? De kans wordt groter door het volgen van het Pius Soccer College.
Wie wil er later nou niet in het stadion van Heracles voetballen? De kans wordt groter door het volgen van het Pius Soccer College.

Kom óók voetballen op Pius X College

Algemeen

ALMELO - ‘’Een middelbare school uitzoeken is een belangrijk moment. Als je van voetballen houdt, is de keuze dit jaar in elk geval heel makkelijk: het Pius X College, locatie Aalderinkshoek. Daar begint het Pius Soccer College. En dat betekent dat je lekker veel mag voetballen. Maar dan moeten je schoolprestaties wel goed zijn.

Dat zegt Wouter Sand, docent lichamelijke opvoeding en initiatiefnemer van het voetbalproject. “Het Pius Soccer College houdt in dat je je kunt opgeven voor voetbaltrainingen die binnen het reguliere lesrooster worden gehouden. Leerlingen trainen op maandag het zevende uur en vrijdag het vijfde en het zesde uur. Daardoor hoeven ze ook niet niet langer op school te blijven.”

Gaat voetballen tijdens lesuren niet ten koste van het onderwijs?

“Nee”, legt Wouter uit. “Op vrijdag voetballen we tijdens gym, waarbij ze één reguliere gymles inleveren. Op maandag vervalt het vak dat er in dat uur gegeven wordt. Daar komt gelijk de kanttekening. De leerlingen mogen alleen meedoen als ze tenminste een zes staan voor het vak dat op maandag gegeven wordt.”

Het rooster wisselt vier keer per jaar. Wouter: “Leerlingen weten niet welk vak dat zevende uur wordt gegeven. We stimuleren leerlingen daarmee om verantwoordelijkheid te nemen en goede cijfers te behalen. Ze moeten in de volgende periode tenslotte een zes staan voor elk vak dat mogelijk dat op dat zevende uur gaat vullen.”

Het Pius Soccer College is volgens Wouter voor nieuwe leerlingen een stimulans om te kiezen voor deze school. “We beginnen volgend jaar met de brugklas. Huidige leerlingen kunnen niet meedoen. Zodra de brugklassers naar het volgende jaar overgaan, gaan ze wel met het voetbal verder. We willen dat rustig opbouwen met één leerjaar, op basis daarvan kunnen we nog aanpassen en sturen. Het project loopt in elk geval door tot en met het tweede jaar. Het bijzondere aan dit concept is dat sport nergens in de regio op deze manier wordt aangeboden.”

Er zijn geen maximaal aantal deelnemers. ‘’We hopen op veel aanmeldingen’’, zegt Wouter. ‘’Ik ga in eerste instantie de training geven, want ik ben daarvoor bevoegd. Als veel leerlingen zich aanmelden willen we meerdere groepen maken en werken met extra trainers. Dat weten we rond april volgend jaar, als alle aanmeldingen binnen zijn.’’

De trainingen worden gegeven bij Voetbalvereniging ON, op fietsafstand van de school. ‘’Uiteindelijk willen we ook graag samenwerken met Heracles Almelo om misschien een keer samen naar een wedstrijd te gaan of om spelers uit te nodigen voor de training.”

Meer weten? Bezoek dan de informatieavond op dinsdag 23 november om 19.30 uur (voor ouders) of het open huis (voor ouders en leerlingen) op maandag 18 januari. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met Wouter Sand door een e-mail te sturen naar w.sand@piusx.nl.