Maak geen zelf hout een doorleefde uitstraling. Praxis op de Woonboulevard in Almelo geeft daarvoor handige tips.
Maak geen zelf hout een doorleefde uitstraling. Praxis op de Woonboulevard in Almelo geeft daarvoor handige tips.

Een nostalgisch doorleefde houtuitstraling? Praxis op de Woonboulevard geeft tips

Algemeen

ALMELO - Hout is hip, vooral als het er een beetje oud en doorleefd uitziet. Gelukkig hoef je geen oud hout in huis te halen voor deze look. Er zijn allerlei manieren om nieuw hout een nostalgische look te geven. Praxis op de Woonboulevard geeft praktische tips.

Schuurpapier geeft de twist

De meest eenvoudige manier om nieuw hout een verouderde stijl te geven, is met schuurpapier. Breng bijvoorbeeld meerdere lagen verf in verschillende kleuren aan en schuur erop los. Grof of subtiel, de keuze is aan jou.

Toch geen azijn en staalwol?

Jawel, gewoon durven. Je kunt die oude houtlook ook creëren met spullen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Met een oplossing van witte azijn en staalwol krijg je namelijk een heel gaaf effect. Je moet wel even geduld hebben, want pas na vier nachten is de oplossing klaar voor gebruik.

Vaseline en verf zijn een prima combinatie

Door vaseline aan te brengen op hout, blijft verf minder goed zitten. Met dit inzicht kun je nieuw hout gemakkelijk die oude look geven. Voor een zo overtuigend mogelijk resultaat breng je de vaseline aan op plekken waar hout snel slijt, zoals de zijkanten en op de plekken waar hout veel wordt aangeraakt.

Hout beschadigen omdat het mooier wordt

Een andere manier om nieuw hout oud te laten lijken, is door dit opzettelijk te beschadigen. Sla bijvoorbeeld op het hout met een sok vol spijkers en schroeven, een plankje met gipsspijkers of een hak van een schoen. Het kost je even wat inspanning, maar dan ziet je hout er wel ‘geleefd’ uit.

Beitsen kan altijd

Natuurlijk kun je ook een beits gebruiken die je hout een nostalgische look geeft. Zet je steigerhout bijvoorbeeld in een grey- of whitewash! Hoe je hout het beste in de beits zet, zie je online in het handige stappenplan van Praxis. En heb je nog vragen? De vakkundige medewerkers van Praxis Almelo helpen je graag verder.

-Tekst Juliette Vrijhoeven, marketeer bij de Woonboulevard Almelo.