Burgemeester Arjen Gerritsen en Cogas directeur Gerald de Haan hebben samen de expositie in het Huis van Katoen en Nu geopend.
Burgemeester Arjen Gerritsen en Cogas directeur Gerald de Haan hebben samen de expositie in het Huis van Katoen en Nu geopend. Foto:

'Ga mee terug naar de eerste gasfabriek van Almelo'

ALMELO - In het Huis van Katoen en Nu vindt tot en met december de expositie 'Van turf tot waterstof - Cogas 55 jaar vol energie' plaats.

De expositie is geopend door burgemeester Arjen Gerritsen en Cogas directeur Gerald de Haan.

Dit jaar bestaat Cogas 55 jaar. ''Maar de geschiedenis van energie gaat natuurlijk veel verder terug'', zo laat een woordvoerder weten. ''We gaan terug naar de eerste gasfabriek van Almelo en nemen je mee in de verhalen van vroeger. Je ziet oude gereedschappen en materialen. Op foto’s en film kun je zien hoe het werk er vroeger aan toeging en hoe dat verschilt met nu. Want je kunt ook zien hoe het werk van Cogas er nu uitziet. En we kijken vooruit naar een toekomst met duurzame energie. Ontdek wat er onder de grond verstopt zit, en wat er in die grijze kastjes zit die je in je straat vindt. De expositie is leuk om te bekijken voor oud én jong.''

Bezoekers kunnen een spelletje Cogas-ganzenbord spelen en men kan op de foto met de Cogas-bus.

De expositie is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het Huis van Katoen en Nu: woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 en op koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Kinderfestival

ALMELO - Theater Hof 88 houdt op zondag 24 oktober vanaf 9.30 uur in samenwerking met BuroVanaf2 het Peuter- en Kleuterfestival.

''Het is een geweldig festival dat elk jaar gebaseerd is op andere prentenboeken'', zo laat een woordvoerder weren. ''Dit jaar is het thema 'de ruimte met haar sterren en de maan'. Hoezo schijnt de maan en waarom ziet hij er altijd anders uit? Kan jij alle sterren tellen en hoe ver weg zijn ze precies? Die oneindige sterrenhemel in het donker prikkelt de fantasie van jonge kinderen.' Waan je tussen de sterren in de Sterrenfabriek, een theatrale installatie waar kinderen vanaf 2 jaar naar hartenlust kunnen spelen met sterren van allerlei materialen. Sommige sterren worden wel heel bijzonder als je ze in de fabriek stopt. De Sterrenwachter kan jouw hulp goed gebruiken, dus help haar om sterren te verzamelen, of neem de mooiste ster mee naar een eigen plekje om ermee te spelen. Drink zoveel ranja als je op kunt aan onze ranjabar of spring zelf de ruimte in op ons springkussen. Maar natuurlijk zijn er ook prachtige voorstellingen om te kijken.''