Afbeelding
Foto:

Wie wint dit jaar de Stadsprijs?

De Stadsprijs Almelo wordt uitgereikt op vrijdag 17 december. Inwoners van Almelo kunnen hiervoor tot en met zondag 10 oktober een persoon of organisatie voordragen.


ALMELO - De Stadsprijs Almelo wordt eens in de twee jaar toegekend aan een persoon, vereniging, onderneming of organisatie die een belangrijke bijdrage aan de Almelose samenleving levert.

Begin november maakt een onafhankelijke commissie, onder leiding van voorzitter Marjolein Wessels, de drie genomineerden bekend.

''Kandidaten voor de Stadsprijs Almelo zetten zich in om Almelo mooier of gewoon leuker te maken'', aldus de gemeente. ''Een eenmalige actie is niet voldoende om voor de prijs in aanmerking te komen. Het gaat om een structurele bijdrage op bijvoorbeeld sociaal, economisch, cultureel, sportief, maatschappelijk, ecologisch of ruimtelijk gebied.''

De voorgedragen persoon of organisatie hoeft zelf niet uit Almelo te komen. ''Het gaat er om dat de bijdrage een meerwaarde heeft voor de stad.''

Inwoners van Almelo kunnen tot en met zondag 10 oktober een kandidaat voordragen. Dit kan online via www.almelo.nl/stadprijs. Ook kunnen inwoners een voordracht indienen via de post. Dit kan naar Commissie Stadsprijs 2021 t.a.v. Milly Hahyary, Antwoordnummer 131, 7600 VB Almelo.

De voordracht dient naast de naam en contactgegevens van de inzender en van degene die wordt voorgedragen, ook de reden(en) voor de voordracht te bevatten.

Het college stelt de gemeenteraad voor om vanaf dit jaar alle drie genomineerden te waarderen met een geldprijs. ''Dit maakt de waarde van een nominatie nog groter.'' Het voorstel is daarnaast om van het kunstwerk van Robert Jansen dat bij de Stadsprijs Almelo hoort, een wisselbokaal te maken.

Een onafhankelijke commissie Stadsprijs beoordeelt na de sluitingsdatum alle voordrachten. Hieruit kiest de commissie drie genomineerden. De commissie van 2021 bestaat uit Marjolein Wessels (voorzitter), Cobi Noordhoff, Brian van Loo, Randy van Lingen, Niels Mulder en Joost Tiemersma.




In 2019 mocht Historisch Festival Almelo de prijs in ontvangst nemen. Eerdere winnaars waren Huis van Katoen en Nu (2017), Heracles Almelo (2015), de Almelose Ruiterdagen (2013) de Stichting HobNob (2011), de Stichting Atelierroute Almelo (2009), de Gele raaf (2007), de Stichting Beeklustpark (2005), Nolda Schepers en Diny Wind voor het project Boodschappenmand (2003), de Stichting Profronde Almelo (2001), Ineke Pezie voor het Mans Kapbergproject (1999) en Jan Krol voor zijn werk voor en namens de Bibliotheek Almelo (1997).