Erna Futselaar: ''Door kunst en cultuur ga je zelf beter functioneren, kun je veel leren en jezelf verder ontwikkelen.''
Erna Futselaar: ''Door kunst en cultuur ga je zelf beter functioneren, kun je veel leren en jezelf verder ontwikkelen.'' Foto:

Trots op cultuur: Erna Futselaar

In de maandelijkse rubriek Trots op cultuur stelt cultuurmakelaar Minke Bloemhof een aantal vragen aan een Almelose cultuurmaker. Deze maand is dat Erna Futselaar, beeldend kunstenaar. 

ALMELO - ‘’Ik ben sinds 1997 professioneel keramisch beeldend kunstenaar, tegenwoordig ook gecombineerd met textiel. Mijn uitvalsbasis is tegenwoordig Het Kunsthuis in Almelo, aan de Trompstraat 2'', zo laat Erna weten over haar bestaan als kunstenaar.
Waar ben je trots op?

‘’Aandacht voor de diversiteit van keramiek en textiel. Het combineren van oude en nieuwe technieken. Dus ook waardering houden voor immaterieel erfgoed, zoals kantklossen en ambacht en ook die technieken in je werk gebruiken. En ik ben trots dat er nog steeds een OpenAtelierroute is in Almelo."

Wat zou je nog willen bereiken?

‘’Eerst was ik gericht op veel zelf leren. Ervaring, kennis en vaardigheid in organisaties en PR en alles opdoen. Het samenwerken met anderen in dienst van Nederland. Het samenwerken met mensen buiten Nederland, ik reisde overal naartoe tot in Japan. Nu ga ik proberen dat netwerk te gebruiken om die wereld naar Almelo te halen en Almelo kennis te laten maken met de grote diversiteit en vele mogelijkheden. Door mijn nieuwsgierigheid naar van alles blijf ik ontwikkelen, vernieuwen, andere ook nieuwe en moderne technieken toevoegen in mijn werk en ermee combineren.’’


Ze voegt eraan toe: "Ik ben bezig om dit te verwezenlijken door deel uit te maken van een internationale groep kantkloskunstenaars onder leiding van Pierre Fouche. Wij hebben maandelijks zeer inspirerende Zoom-masterclasses met al die personen van over de hele wereld. Hierdoor ontstaan nu ook allerlei samenwerkingsprojecten en wie weet kan dit ook een keertje in Almelo.''

'Kunst en cultuur zijn de vitamientjes van de samenleving'


Wat voegt cultuur toe?

''Aan jouw leven en hoe zou dit ieders leven kunnen verrijken? Kunst en cultuur zijn de vitamientjes van de samenleving. Door kunst en cultuur ga je zelf beter functioneren, kun je veel leren en jezelf verder ontwikkelen.''

Waar liggen de bedreigingen in het Almelose cultuurveld?

‘’Desinteresse, onkunde, materialisme, onwetendheid, commercieel denken, dat men kunst en cultuur vergeet, overslaat. Dat het minder belangrijk gevonden wordt dan onder meer sport en gezondheidszorg. Terwijl die kunst en cultuur juist voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid zorgt en deze kan verbeteren."

Erna voegt als laatste toe: "Vanaf 2019 werk ik voor het textielfestival 2020 in Leiden samen in de groep Masterclassers Volkenkunde, met een museum als inspiratiebron. In 2022 in Oldeberkoop tijdens de OpenStalroute en in Museum de Kantfabriek in Horst zullen de gemaakte werkten te bezichtigen zijn."

Erna en haar atelier zijn dit weekend te bezoeken in het kader van de Open Ateliers Almelo. Op de Instagramaccount van Open Ateliers Almelo is een voorproefje te zien van de werken van de verschillende deelnemende kunstenaars.

De ateliers zijn zaterdag en zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Niet in de gelegenheid om de ateliers te bezoeken? In het Huis van Katoen en Nu is ook een expositie te zien met werken van de kunstenaars. Hier is ook een plattegrond te krijgen waarop de ateliers zijn afgebeeld. Deze plattegrond is ook te krijgen in de Stadswinkel aan de Grotestraat 118. 

Kijk ook op de website

openateliersalmelo.nl


Detaik van een kunstwerk van Erna Futselaar. Het kantwerk en de keramieken blokjes vormen een mooi geheel.
Afbeelding