Afbeelding
Foto:

Herman ter Beek herdacht

Het is op 15 september 60 jaar geleden dat in Almelo de eerste razzia plaatsvond. Er zijn tien joodse mannen gearresteerd, getransporteerd naar het concentratiekamp Mauthausen en daar vermoord. Op 15 september wordt daarom aan de Bornerbroeksestraat 75 een Stolperstein gelegd voor Herman ter Beek, een van de slachtoffers.

ALMELO - Naar aanleiding van het veelvuldig doorsnijden van telefoonkabels van de Wehrmacht in de buurt van Enschede besloot de Duitse bezetter tegen de joden represaillemaatregelen te nemen. Om een voorbeeld te stellen werden in de nachten van 13, 14 en 15 september in Enschede, Hengelo en Almelo 105 joodse mannen als 'gijzelaars' gearresteerd. ''Zij werden naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk getransporteerd en vermoord'', zo laat een woordvoerder van de Stichting Levend Verleden Oost Nederland weten.

Al na enkele weken kwamen de eerste overlijdensberichten binnen. ''Toen eind oktober de meeste 'gijzelaars' waren gestorven, besefte de joodse gemeenschap wat het betekende om naar een concentratiekamp te worden afgevoerd en dat het van levensbelang was niet in de handen van de bezetter te terecht te komen. Het onderduiken begon snel daarna. De Joodse Raad in Enschede had hierbij een belangrijke rol.''

In Almelo zijn in de nacht van 15 september op last van de Sicherheidsdienst door de Almelose politie tien joodse mannen gearresteerd en afgevoerd naar het Gemeentelijk Lyceum in Enschede en vandaar naar Mauthausen. ''Uit politierapporten blijkt dat twee arrestaties zijn mislukt omdat die joodse mannen bleken te zijn verdwenen. Alle tien zijn binnen enkele weken om het leven gekomen.''

Herman ter Beek werd op 18 mei 1896 in Hengelo geboren. Hij trouwde met Jansje Slager. Na enige jaren in Hilversum te hebben gewoond vestigde hij zich in 1937 in Almelo met een speciaalzaak in werkmans- en vakkleding aan de Bornerbroeksestraat 75 en kwam hij in dienst bij Swelheim Linnenindustrie. Herman had talent voor toneel en schreef ook teksten en voordrachten. Hij werd maandagavond 15 september 1941, samen met de joodse kostganger Erwin de Vries en zijn overbuurman de joodse bakker Mozes Swelheim door twee Almelose politieagenten gearresteerd. Hij stierf in Mauthausen op 6 oktober 1941 en werd 45 jaar. Zijn echtgenote en zoon Jacob overleefden de oorlog.