Monumentendag rond station A'lo

De Open Monumentendag in Almelo vindt plaats op zaterdag 11 september. Tussen 10.30 en 16.00 uur kunnen vele bijzondere gebouwen gratis worden bezocht.

ALMELO -  ''Aanvankelijk zou het stationsgebouw betrokken zijn bij de Open Monumentendag. Helaas haakten de betrokkenen af omdat ze niet konden garanderen dat er voldoende afstand genomen kan worden'', aldus een woordvoerder van het Comité OMD.

Intussen had het comité, bestaande uit Jeannette van Ditzhuijzen, Loes Heij en Jeroen Ongering, al acht locaties rond het station uitgekozen. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Het gaat om het ROC. Hier is een rondleiding van de kelder tot de hoogste bouwlaag met uitzicht.

In het Twenthe Centrum is een presentatie van oude foto’s van het gebouw. Bezoekers zijn ook welkom in het Kunst-Torentje. In het stadhuis is onder meer met trouwzaal en raadzaal te zien.

De bibliotheek geeft een rondleiding voor en achter de schermen (wel eerst aanmelden).

In de Javatoren is een met fotowedstrijd te zien vanuit hoogste punt van Almelo.

Zie pagina 2


Open Monumentendag: veel te zien

Vervolg voorpagina

Maak verder een vaartocht met de historische praam naar het Indiëterrein.

Ook zijn er er twee rondleidingen over het Indiëterrein.

''Uit de lijst van locaties blijkt wel dat het niet allemaal monumenten zijn, maar ook enkele architectonisch markante gebouwen'', aldus het comité. ''Wellicht worden dat de monumenten van de toekomst. Het gaat ons erom dat de bezoekers met andere ogen naar de eigen stad kijken.''

Traditiegetrouw is een aantal verderop gelegen panden eveneens gratis te bezoeken. Het gaat om het Stedelijk Museum Almelo, het Wevershuisje, Korenmolen De Hoop en de voormalige paardenslagerij Mink aan de Ootmarsumsestraat. 

Verder kunnen bezoekers tussen14.00 en 15.30 uur uitleg krijgen bij het Stadscarillon in de Georgiusbasiliek.

Alle locaties zijn herkenbaar aan de Open Monumentendagvlag. Meer informatie over de openingstijden, rondleidingen en andere activiteiten zijn te vinden op

www.openmonumentendag.nl