Afbeelding
Foto: ŠKODA AUTO

Nieuwe Škoda Fabia: groter, veiliger en efficiënter

De vierde generatie Škoda Fabia is groter dan de vorige generaties, toch is deze zuiniger in gebruik en zijn de emissies lager dan voorheen. Belangrijke oorzaak daarvan ligt in de keuze tussen twee zuinige 1.0 TSI motoren met vermogens van 95 pk en 110 pk. Deze direct ingespoten 1.0 TSI-motoren zorgen ervoor dat de nieuwe Škoda Fabia aan de strenge Euro 6d-emissienorm.

In Nederland is de nieuwe Fabia enkel met de driecilinder 1,0 turbo-benzinemotor verkrijgbaar. De motor met 95 pk wordt gecombineerd met een handgeschakelde vijfbak en die met 110 pk wordt standaard met een 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling uitgerust.

Efficiënter
Škoda heeft de Fabia op tal van punten verbeterd. Zo is de interne weerstand van de krukas, zuigers en zuigerveren verlaagd en is de koeling verbeterd. Het exterieur heeft, mede door de compacte buitenspiegels, ook een positief effect op de aerodynamische eigenschappen. Het brandstofverbruik wordt zelfs nog met 0,2 liter per 100 kilometer verlaagd, doordat de luchtopeningen onder in de bumper automatisch worden gesloten als er minder koeling nodig is. De vierde generatie Fabia is op een aantal punten niet veranderd. Zo ontbreekt bij de nieuwe Fabia de voor Škoda zo kenmerkende grille niet. De Fabia heeft verder strakke lijnen en de hoekige vormen van onder meer de verlichting zorgen voor een sportieve uitstraling.