De gemeente Almelo sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem.
De gemeente Almelo sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem. Foto:

'Melder buiten beeld'

Almelo sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem (M.) en krijgt daarmee een betere informatiepositie over criminele activiteiten in de gemeente.

Almelo - Burgemeester Arjen Gerritsen benadrukt het belang van melden: "Via anonieme tips van oplettende of bezorgde inwoners kunnen handhavers en politie zaken vaak eerder én sneller oplossen en soms ook erger voorkomen.”


Onafhankelijk


Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie maar een onafhankelijk meldpunt waar inwoners volledig anoniem tips aan kunnen doorgeven. ''Melden kan zowel digitaal als telefonisch. In een vertrouwelijk gesprek nemen de professionals van M. alle details van een melding door. M. zorgt er vervolgens voor dat de informatie bij gemeente en politie terecht komt, maar dat de melder volledig buiten beeld blijft'', aldus de gemeente.

Volgens burgemeester Gerritsen kunnen inwoners door het maken van een melding een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in hun eigen gemeente. Gerritsen: "Er zijn allerlei redenen denkbaar waarom mensen liever niet naar de politie stappen. Uit angst voor wraak of bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent. Tegelijkertijd is het voor ieders veiligheid belangrijk dat criminele zaken aan het licht komen. De volledige anonimiteit die M. inwoners biedt, is voor ons een belangrijke reden ons bij M. aan te sluiten.”

De gemeente ontvangt vanaf augustus via M. rechtstreeks, op hetzelfde moment als de politie, meldingen met informatie over criminele en frauduleuze zaken. De gemeente vergelijkt de informatie met wat al bekend is over genoemde personen of panden. In geval van een sterk vermoeden van een overtreding of fraude volgt een onderzoek of controle. Daarbij werkt de gemeente samen met onder meer politie, de NVWA of de FIOD of de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gerritsen: "Anonieme meldingen kunnen soms nét het ontbrekende puzzelstukje zijn in een casus.”

M. ontving in 2020 meer dan 25.000 meldingen. Die variëren van hennepplantages in woningen, de opslag van illegaal vuurwerk en fraude tot mensenhandel, onverklaarbaar vermogen en bijvoorbeeld illegale onderhuur of illegale prostitutie. M. is 7 dagen per week bereikbaar via 0800-7000, op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunnen inwoners 24/7 een melding doen via

meldmisdaadanoniem.nl

Pen