De voorstelling Spaghettirellen gaat over de rellen uit 1961 tussen Twentse jeugd en Italiaanse gastarbeiders. Foto: Jan Amse
De voorstelling Spaghettirellen gaat over de rellen uit 1961 tussen Twentse jeugd en Italiaanse gastarbeiders. Foto: Jan Amse

Spaghettirellen tot leven op Indië in Almelo

Algemeen

ALMELO - De Twentse spaghettirellen van 1961 komen tot leven in een reizende spaghettiwestern. Komend weekend gaat de nieuwe openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden in première op het Indië Terrein in Almelo.

Spaghettirellen gaat over de 'spaghettirellen' die in 1961 plaatsvonden tussen de Twentse jeugd en de Italiaanse gastarbeiders. 

Spaghettirellen wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Hij vertaalde samen met scriptschrijver Wessel de Vries de geschiedenis van de spaghettirellen naar een openluchtvoorstelling. Versteeg over het verhaal: ''Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek en wonen in kosthuizen en pensions. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen.''

Spaghettirellen blaast volgens de regisseur nieuw leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Twente heeft plaatsgevonden, maar dat nog steeds zijn weerklank vindt in onze huidige tijd. 

Met deze voorstelling wil Theatergroep De Jonge Honden een herkenbaar en aansprekend verhaal vertellen over de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen. De cast bestaat uit Joshua Albano, Billy de Walle, Fokke Baarssen, Amelie Ackx, Annet de Ruiter, Yari van der Linden en Jelle Mensink. De muziek wordt gemaakt en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra.

Versteeg over Spaghettirellen: “De voorstelling toont verschillende perspectieven op wat veranderingen in een gemeenschap teweegbrengen. Het is een voorstelling die geïnspireerd is op een onbekend verhaal uit onze eigen provincie dat zich bij uitstek leent voor een eigen spaghettiwestern.”

Spaghettirellen wordt van 5 tot en met 8 augustus gespeeld op het Indië Terrein in Almelo, van 12 tot en met 14 augustus op het plein voor het Kulturhus in Borne, van 19 tot en met 22 augustus op het plein achter De Museumfabriek in Enschede, van 2 tot en met 5 september op het Stadsfestival in Zwolle en van 9 tot en met 12 september op de Ganzenmarkt in Oldenzaal.

Meer informatie over onder meer kaartverkoop straat op de website www.tgdejongehonden.nl