Sjoemelen met kilometerstand

Vroeger was het schering en inslag; malafide autobedrijven die gretig kilometerstanden terugdraaiden op hun occasions. Een voertuig met minder kilometer levert immers een mooie prijs op, wat fraude in de hand werkte. Het verplicht registreren van kilometerstanden via de Nationale Autopas bij de RDW maakte dit een stuk lastiger. Sinds deze maand zijn verkopers ook verplicht om de kilometerstand van motoren door te geven.

Erkende bedrijven geven de kilometerstanden van motorfietsen op dezelfde manier door als bij personenauto's en bedrijfswagens. "Met de verplichte registratie wil de overheid de koper betrouwbare informatie over tellerstanden van motoren geven en fraude hiermee terugdringen", aldus de RDW. Verder vervalt het minimumbedrag van 150 euro voor voertuigen om de tellerstand te registreren bij reparatie, onderhoud en bandenwissel. Oftewel, men gaat vaker registreren om de data nog betrouwbaarder te maken. Registratie is straks verplicht bij opname in de bedrijfsvoorraad, de tenaamstelling, bij reparatie, onderhoud en bandenwissel, bij afmeldingen voor export en bij afmeldingen voor demontage.

Online inzien
Vanaf nu is het ook mogelijk om de informatie van tellerstanden van motoren online te bekijken. Eigenaren kunnen zo de kopers een goed inzicht geven in de tellerstanden, bijvoorbeeld via het RDW-Voertuigrapport.