Afbeelding
Foto: Shutterstock

De Compaan tweede
in Textiel Race Twente

ALMELO - Basisschool De Compaan in Almelo is als tweede geëindigd in de Textiel Race. Vier weken lang hebben tien Twentse basisscholen zich ingezet om verspilling van oud textiel tegen te gaan. Leerlingen brachten in totaal ruim 13.000 kilo oud textiel terug in de kringloop voor gebruik of recycling.

Nu verdwijnt nog te veel textiel bij het restafval, terwijl het vaak óf nog bruikbaar is óf hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Van 31 mei tot 24 juni hebben de deelnemende leerlingen 13.159 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 108 reparaties uitgevoerd. Inwoners uit Twente konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.


Spannende wedstrijd
Het was een echte nek-aan-nek race, maar basisschool De Zwaluw uit Markelo is met 3641 kilo en een score van 996 de uiteindelijke winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar de Museumfabriek in Enschede. Op de tweede plek eindigde basisschool De Compaan uit Almelo. Basisschool De Bron uit Enschede maakt met de derde plek het podium compleet.


Vervolg
De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Dat is zonde! Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. In september gaan daarom opnieuw 10 Twentse basisscholen de strijd met elkaar aan. Wie wordt de opvolger van De Zwaluw?