Afbeelding

Nieuwe stedenband met Ejmiatsin in Armenië

Algemeen

ALMELO - Almelo is dinsdag een nieuwe stedenband aangegaan. Burgemeester Arjen Gerritsen tekende digitaal de samenwerkingsverklaring samen met zijn evenknie, burgemeester Diana Gasparyan van de Armeense stad Ejmiatsin.

Aanleiding is een verzoek van de Armeense stad en aansluitend de motie die de Almelose gemeenteraad in januari 2020 heeft aangenomen om een stedenband aan te gaan met Ejmiatsin. Deze Armeense stad telt 57.000 inwoners en is de vierde stad van het land. Het is met name bekend omdat er de Kathedraal van Ejtmiatsin staat, het religieuze centrum van Armenië. Er zijn ook diverse religieuze monumenten te zien die op de Werelderfgoedlijst staan. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Almelose raadszaal gaf de stichting Stedenband Almelo-Ejmiatsin een presentatie. Aansluitend werd het memorandum of collaboration gelijktijdig ondertekend in Almelo en Ejmiatsin. Ook aanwezig waren de ambassadeur van Nederland in Jerevan, de heer Nico Schermers, en de ambassadeur van Armenië in Den Haag, de heer Tigran Balayan. De stedenband is nadrukkelijk gericht op inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers en is een initiatief uit de beide steden zelf. Volgens de gemeenteraad biedt een stedenband als deze kansen om de culturele en economische banden tussen landen te versterken. Almelo kent een grote Armeense gemeenschap.

Organisatie
De organisatie en uitvoering van de stedenband met de Armeense stad is niet in handen van de gemeente, maar gebeurt door de stichting Stedenband Almelo - Ejmiatsin. Dit comité zal verbindingen tot stand brengen tussen inwoners van beide steden, organisaties en ondernemers. Daarbij legt de stichting de focus op cultuur, toerisme en economie. De stichting ontvangt van de gemeente Almelo geen structurele subsidie voor de stedenband.

Meer banden
Almelo heeft verschillende stedenbanden. Zo kent de stad sinds 1948 een stedenband met Preston in het Verenigd Koninkrijk en met Iserlohn (Duitsland) sinds 1954. Van 1975 tot 2017 bestond er ook een met de Turkse stad Denizli, die eenzijdig werd beëindigd door Turkije.