De nieuwe Qashqai: veelzijdige crossover met mooie premium uitstraling

TWENTE - De nieuwe Nissan Qashqai staat sinds afgelopen week in de Nederlandse showrooms. Nissan had met de voorgaande twee generaties een verkoopsucces; in 2007 verscheen de eerste generatie en in 2014 de tweede. Dit was toen al de best verkochte Nissan in Nederland. De nieuwe generatie heeft dus een reputatie hoog te houden. Is Nissan's succesformule nu nóg beter geworden?

Het succes van de Nissan Qashqai is geen verrassing; het was één van de aanjagers van het crossover-segment. Deze bieden veel van de voordelen van een SUV zoals de hogere zit en extra ruimte, maar toch met de dynamische rijprestaties van een kleiner model. Het concept sloeg goed aan bij kopers; inmiddels is het merendeel van de verkochte auto's een SUV of crossover, waarbij met name elektrische modellen goed verkopen.

Facelift
Nissan gaf de nieuwste generatie Qashqai een mooie facelift mee. Hij oogt in het geheel wat strakker dan de vorige modellen. De grille kreeg een wat groter uiterlijk, de luchthappers en afgeronde neus geven hem een aerodynamische styling en de koplampen kregen nieuwe 'wenkbrauwen' in de vorm van dagrijverlichting. De Qashqai staat nog steeds hoog op zijn onderstel met de stoere wielkasten die hem zijn herkenbare uiterlijk geven. Een oplopende taillelijn en aflopende daklijn geven hem een meer coupé-achtige uitstraling. Een mooie LED-achterlichtpartij maakt het geheel af. Nissan noemt het zelf ook een indrukwekkende evolutie, maar geen révolutie. Immers, aan een winnende formule moet je niet teveel tornen.

Praktisch en veelzijdig
Waar koop je een crossover voor? Uiteraard vooral voor het praktische gebruiksgemak en comfort. De nieuwe Qashqai stelt hierin niet teleur. Nissan zet in op een hoog afwerkingsniveau van het interieur, met een mooi materiaalgebruik en aangename opties zoals voorstoelen met massagefunctie. Een geheel digitaal instrumentarium en Nissan's nieuwe 9 inch HD Nissan Connect Display zorgen voor een optimale informatievoorziening tijdens het rijden en verbondenheid met de buitenwereld. Opties zoals een uitgebreid Bose speakersysteem en premium lederen bekleding geven hem een luxere uitstraling wanneer de koper hier prijs op stelt. Flexibiliteit is een belangrijke waarde voor een crossover; de nieuwe Qashqai biedt een ruim interieur met een bagageruimte van standaard 504 tot maximaal 860 liter met de neergeklapte achterbank. Touches zoals de elektrisch bedienbare achterklep met voetsensor maken het leven nog makkelijker.

Nieuw platform
Nissan biedt de nieuwe Qashqai nu aan met een nieuwe mild-hybrid aandrijflijn. Deze verlaagt het brandstofverbruik door teruggewonnen energie tijdens het remmen te gebruiken als ondersteuning voor de motor, of voor elektrisch rijden onder de 18 kilometer per uur. De huidige mild-hybrid levert nette prestaties, ongeacht of je kiest voor de handgeschakelde versnellingsbak of de XTronic automaat. Er is ook de keuze voor motoren met 140 of 158 pk vermogen, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Daarnaast komt er in de toekomst een nieuwe e-Power aandrijflijn, waarbij de wielen direct worden aangedreven met een elektrische motor, die weer stroom krijgt van de benzinemotor. Het voordeel is dat dit een groot bereik oplevert met stille prestaties.

Veilig op pad
Uiteraard beschikt de Nissan Qashqai over een uitgebreid pakket aan assistentie- en veiligheidsfeatures. Onder meer met waarschuwing en afremmen bij naderend verkeer uit een zijstraat, een rijbaanassistent, automatisch remmen bij achteruit rijden wanneer er bijvoorbeeld een paaltje of fiets staat en dodehoekdetectie zijn standaard. Daarnaast biedt Nissan ook het uitgebreide PriPILOT pakket, wat dankzij Navi-Link ook kan anticiperen op onder meer rotondes, uitritten en knooppunten. Het kan ook de ingestelde snelheid aanpassen op basis van verkeersborden. Nissan's Intelligent Around View Monitor maakt inparkeren nog makkelijker met een 360 graden beeld rondom de auto. Uiteraard komt de Qashqai ook met een hoog niveau van passieve veiligheid zoals een centrale airbag tussen de inzittenden die bescherming biedt voor het hoofd van de passagiers voorin.

Uitvoeringen
De nieuwe Nissan Qashqai is naar goed gebruik leverbaar in een scala aan uitvoeringen, zodat de meeste kopers een passende editie kunnen vinden. Prijzen beginnen bij 33.540 euro voor de Visia-uitvoering met 140 pk, handgeschakelde motorisatie. De Acenta-uitvoering start bij 35.940 euro en komt met onder meer de achteruitrijcamera, dual zone airconditioning en het i-Key sleutelsysteem met motorstartknop als belangrijkste toevoeging. De N-Connecta uitvoering staat klaar vanaf 37.990 euro, met het uitgebreide digitale instrumentarium, het grotere infotainment-display en de Around View Monitor als toevoeging. De Tekna-uitvoering begint bij 40.340 euro met de automatische achterklep, extra rijhulpen, halflederen bekleding en heads-up display als notabele features. De meest complete Tekna+-uitvoering rijdt u vanaf 45.840 euro. Deze voegt het Bose premium geluidssysteem, massagefunctie voor de voorstoelen, panoramisch glazen dak en 20 inch lichtmetalen velgen toe.