Afbeelding
Foto: archief

Rechtbank: Paco Plumtrek en ATIB moeten uit Kolkschool

ALMELO - De gemeente Almelo is maandag in het gelijk gesteld door de rechtbank in Almelo. In een kort geding oordeelde de rechtbank dat het podium Paco Plumtrek en de Turkse arbeidersvereniging ATIB binnen twee weken de voormalige Kolkschool moeten verlaten.

Aanleiding voor het conflict is dat de gemeente het pand verkocht heeft aan Kloos2 projectontwikkeling die er 16 appartementen in wil realiseren. In februari dit jaar tekende de gemeente hiervoor de verkoopovereenkomst. De gemeente ging als verhuurder in gesprek met de bestaande huurders - Paco Plumtrek en ATIB - met als doel om hen naar een andere locatie te krijgen. Per 1 maart moest ATIB de sleutels inleveren van het pand aan de Bornerbroeksestraat, maar dit was men niet van plan. In februari werd daarom ook al een protestactie gehouden op de stoep van het stadhuis. Volgens de ATIB zijn beloften van de gemeente niet nagekomen, iets waar de gemeente zich uiteraard niet in herkent. De ATIB kreeg nog tot 15 april uitstel, maar alternatieve huisvesting kon men niet vinden; aanhaken bij locaties zou vanwege het karakter van de vereniging ook niet wenselijk zijn.

Paco Plumtrek
Podium Paco Plumtrek hoopt uiteindelijk over te kunnen naar de naastgelegen gymzaal uit 1903; hiervoor is men ook met een petitie gestart die op het moment van schrijven 1.065 handtekeningen heeft. Hiervoor zijn dan wel grote investeringen nodig om deze te renoveren en geschikt te maken voor dit doel, maar zo kunnen wel twee pareltjes van Almelo behouden blijven, aldus het podium dat inmiddels 16 jaar bestaat.

Uitspraak
De rechtbank oordeelde maandag dat de gemeente voldoende alternatieve locaties aangeboden heeft aan deze partijen die hiervan geen gebruik hebben gemaakt. Bovendien heeft de gemeente ook een beperkte vastgoedportefeuille. Lees: er zijn niet voldoende panden in gemeentelijk bezit om even een locatie te kunnen vinden. De rechtbank oordeelde bovendien dat geboden alternatieven ook niet helemaal passend hoeven te zijn qua omvang, kosten of doorgroeimogelijkheden. ATIB en Paco Plumtrek moeten nu binnen twee weken weg zijn.