Afbeelding
Foto:

Werkplein: biedt werk aan mensen met beperkingen

ALMELO - Het vinden van passend werk is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn diverse doelgroepen die niet zomaar aan de bak kunnen bij een bedrijf. Bijvoorbeeld mensen die door een handicap meer ondersteuning nodig hebben, of mensen die bijvoorbeeld langere tijd werkloos zijn door uiteenlopende omstandigheden. Om deze groepen aan het werk te helpen roept de gemeente ook de hulp in van lokale ondernemers.

De overheid heeft als grote ambitie dat iedereen die kán werken uiteindelijk ook passend werk krijgt. Werken heeft namelijk veel voordelen. Mensen kunnen hiermee in hun eigen levensbehoefte voorzien, ze zijn niet langer afhankelijk van een uitkering en werken geeft ook veel voldoening en zelfvertrouwen. Toch is het een hele uitdaging voor gemeenten om mensen vanuit een uitkeringssituatie aan het werk te helpen. Vaak zijn er langere trajecten nodig om mensen weer werkfit te maken en niet iedere werkgever staat helaas open om mensen met een beperking in dienst te nemen. Het is juist nu belangrijk om ook deze groepen te activeren en deel te laten nemen aan het arbeidsproces. Zo is er in diverse sectoren juist een grote behoefte aan personeel, zoals in de zorg en de bouw. Er is dus een groot potentieel dat nu nog onderbenut is. Werkgevers die ervoor kiezen om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen zijn doorgaans erg enthousiast: het zijn gemotiveerde, loyale werknemers. Bovendien wezen diverse onderzoeken uit dat werkgevers die kansen bieden aan deze doelgroep beter presteren dan bedrijven die dit niet doen, zo benadrukt ook Perspectief op Werk, een initiatief van onder meer het UWV, MKB Nederland, FNV, CNV en andere sociale partners. Dit soort inclusieve bedrijven zien namelijk onder meer een lager ziekteverzuim in de gehele organisatie.

Goed advies
Het Werkplein Twente, onderdeel van het Ondernemersloket Almelo, adviseert werkgevers graag over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden ondernemers dan steun in de vorm van onder meer een jobcoach of begeleiding van een kandidaat op de werkplek. Wilt u als werkgever meer informatie? Dit kan via ondernemersloket@almelo.nl of telefonisch via 0546 - 541600