Afbeelding
Foto: Shutterstock

Stichting Duurzaam Almelo: gebruik geen Xentari!

ALMELO - De Stichting Duurzaam Almelo maakt zich zorgen over het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel Xentari in de strijd tegen de eikenprocessierups.

De gemeente kondigde onlangs aan dat dit biologische middel ingezet zal worden om rupsen op overlastgevende locaties te doden. Met hierbij de opmerking: "Dit middel is niet giftig voor mensen, huisdieren, vlinders en vogels, maar wel voor alle soorten rupsen. Samen met de Vlinderstichting hebben we daarom gekeken naar plekken waar veel vlinders zijn. De bomen in deze gebieden proberen we tijdens de bestrijding zoveel mogelijk te ontwijken." Duurzaam Almelo benadrukt dat de Vlinderstichting in principe juist tégen het gebruik van Xentari is, omdat het zowel rupsen als vlinders dood, maar ook andere insecten die in en onder de bomen leven. Volgens hen zouden er op een eik tot wel 250 verschillende soorten insecten wonen.

Groter effect
Duurzaam Almelo beargumenteert dat het gebruik van het middel dan ook een groter nadelig effect kan hebben dan beoogd. "Het gebruik van het middel Xentari, betekent een verdere vermindering van de biodiversiteit en een verdere aanslag op het aantal insecten. De hoeveelheid insecten is in 27 jaar met 75 procent afgenomen. Insecten zijn ook nodig voor het bestuiven van planten en bijvoorbeeld fruitbomen. En als er minder insecten zijn, betekent dat ook een vermindering van het aantal vogels. Wij pleiten met de Vlinderstichting voor een andere aanpak van de bestrijding van de eikenprocessierups, door een natuurlijke aanpak, door juist de biodiversiteit te bevorderen, waardoor de eikenprocessierups door natuurlijke vijanden wordt bestreden. En door minder monocultuur van soorten, zoals door de eik in lange rijen of in grote groepen toe te passen, waardoor de eikenprocessierups zich makkelijk kan verspreiden. Voorlopig is het wegzuigen van de eikenprocessierups de enige methode die niet schadelijk is voor andere nuttige insecten, inclusief rupsen en vlinders."

Gemengd beeld
Lang niet iedere gemeente gebruikt nog dit middel, ook vanwege het genoemde risico op aantasting van andere diersoorten. Zo kozen gemeenten als Hengelo en Oldenzaal voor bestrijding door middel van andere methoden, zoals de inzet van nematoden en het wegzuigen van overlastgevende rupsen wanneer deze volwassen zijn. "Bovendien zullen we de eikenprocessierups min of meer moeten accepteren, evenals andere insecten en planten, waar we door de klimaatverandering mee te maken zullen krijgen. We dringen er bij u op aan om dit middel in het vervolg niet meer toe te passen in onze gemeente."