Kia Sorento plug-in hybrid: een ruime, veilige reisgenoot met een duurzaam tintje

TWENTE - Kia presenteerde eind vorig jaar de nieuwste Sorento aan het publiek. Inmiddels staat deze in zowel volledig elektrische als plug-in hybrid uitvoering bij de Nederlandse dealers. Wij testen deze maand de plug-in hybrid. Heeft Kia ook nu weer een winnende formule?

De 2021 Sorento is een imposante auto, die nu verkrijgbaar is in een duurzame uitmonstering. Mede door striktere emissie-eisen én wens vanuit de markt zet Kia steeds meer in op (semi) elektrisch rijden. Een plug-in hybrid is voor veel mensen een passende keuze: krachtige elektromotoren leveren in combinatie met duurzame verbrandingsmotoren uitstekende prestaties met een laag verbruik en dito uitstoot.

Geraffineerd uiterlijk
Kia zet met de nieuwste Sorento in op een geraffineerd uiterlijk; de SUV kreeg een subtiele belijning met mooie details zoals de brede grille die overloopt in de koplampen, de zilveren trim rondom ramen en deuren en een mooie achterlichtsignatuur met verticale LED-lichtstroken. Een contrasterend zwart onderstel en sportieve diffuser in combinatie met de hogere bouw geeft hem een imposante indruk. Het interieur heeft een aantrekkelijke, premium uitstraling. Luxe, stijl en comfort vormen de leidraad; alles heeft een nette, moderne uitstraling met sportieve textuur. Het zeer ruime 12,3 inch digitale instrumentarium biedt alle informatie die we wensen en Kia's riante 10.25 inch touchscreen systeem (vanaf DynamicLine uitvoering) zorgt voor een optimale verbondenheid met de buitenwereld. Met de UVO-connect app blijven we ook buiten de auto op de hoogte van bijvoorbeeld de laadstatus, rijafstanden en zijn functies zoals de klimaatbeheersing te bedienen. Wie gaat voor de meest uitgebreide ExecutiveLine editie treft ook nog een minder geziene optie aan: de heads-up display. Deze projecteert de snelheid, navigatie en andere cruciale informatie op de voorruit voor de bestuurder. Zo hoeft men nooit de ogen van de weg te halen. De Sorento biedt een ruim interieur met standaard 5 en optioneel zelfs 7 zitplaatsen. De bagageruimte is met 898 liter en een vrijwel vlakke laadvloer erg handig in gebruik. Aandacht voor details heeft Kia zeker: de tweede zitrij is op afstand neer te klappen, staand bij de achterklep. Ideaal voor gemakkelijk laden van grotere items. Opeens is álles mogelijk, zoals Kia benadrukt in de brochure.

Het platform
Kia geeft de Sorento plug-in hybrid een krachtig en veelzijdig platform mee. De 1.6 T-GDI motor levert een maximaal vermogen van 265 pk en 350 Nm maximaal koppel. De Sorento kan hierdoor ook maximaal 1.500 kilo aan geremd gewicht trekken. We bedienen de zestraps automaat met de bekende schakelflippers en er kan gekozen worden uit diverse rijmodi. De Sorento is standaard voorzien van all-wheel drive voor een veilig weggedrag, optimale grip en stabiliteit onder uitdagende omstandigheden. De Sorento is verder voorzien van een krachtige elektromotor, gevoed vanuit een 13,8 kWh-hoogspanningsbatterij. Kia belooft volgens de WLTP-normering tot 57 kilometer volledig elektrisch rijden; kortere ritten kunnen dus gemakkelijk geheel elektrisch. In vier uur tijd is deze accu weer opgeladen. De Sorento plug-in hybrid is gemakkelijk op te laden via een openbare laadpaal of met een normale stekker via een standaard stopcontact. Kia biedt ook opties voor plaatsing van een thuislader en de Kia-laadsleutel, waarmee in heel Europa tegen lage kosten opgeladen kan worden.

Veilige reisgenoot
Uiteraard komt de nieuwste Kia Sorento ook met een uitgebreid pakket aan veiligheidsfeatures en innovaties, wat Kia 'Drive Wise' noemt. Dit omvat onder meer de bekende opties zoals autonome noodremassistentie, adaptieve cruise control, rijbaanvolgassistent en snelheidsbordherkenning. Een handige feature is de dodehoekcamera, die live beelden toont van de dode hoek in het instrumentarium. Het 360-graden camerasysteem helpt bij lage snelheden met veilig en gemakkelijk inparkeren. In combinatie met een hoge mate van passieve veiligheid is de Sorento een zeer veilige reisgenoot.

Uitvoeringen
De Kia Sorento plug-in hybrid is geheel naar wens samen te stellen. Deze komen allemaal uiteraard met een uitgebreide standaarduitrusting, waaronder Kia's uitstekende 7 jaar garantie, die geldig is tot 150.000 kilometer. De Sorento plug-in hybrid is leverbaar als ComfortLine uitvoering vanaf 49.595 euro. Deze komt al met veel gangbare opties als standaard, zoals elektrisch bedienbare ramen, adaptieve cruise control, parkeersensoren en 19 inch lichtmetalen velgen. De DynamicLine uitvoering, vanaf 52.595 euro, voegt de derde zitrij toe, het grotere 10.25 inch multimediasysteem met UVO-connect en meer comfortopties zoals de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. De DynamicPlusLine, vanaf 55.595 euro, komt met leren bekleding, panorama schuif/kanteldak en Bose premium sound system als belangrijkste extra's. De meest complete ExecutiveLine uitvoering, vanaf 58.595 voegt de dodehoekcamera, voorstoelen bekleed met nappa-leder en voorzien van stoelventilatie en heads-up display toe.