Afbeelding
Foto:

Hulpactie naar aanleiding van omstreden betaalde wasservice

ALMELO - De gemeente Almelo is bezig met het opzetten van een nieuwe was- en strijkservice. Deze is tegen betaling voor iedereen bruikbaar. Mensen met een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning krijgen een korting. Deze insteek heeft echter ook grote nadelige gevolgen juist voor deze laatste groep.

Ruim 850 Almeloërs maken gebruik van huishoudelijke ondersteuning in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De wasverzorging is echter uit het pakket van WMO-ondersteuning gehaald, waardoor ouderen zelf moeten betalen voor het verwerken van de was. De kosten lopen snel op; 5,45 euro per waszak van acht kilo. Dit komt bovenop de verplichte WMO-bijdrage van 19 euro per maand die zij moeten betalen.


Grote bezwaren
René Beunders van stichting Sociaal Hart Enschede maakt zich zorgen over de plannen en heeft een actie op touw gezet. Hij organiseerde eerder al in Enschede met succes een actie met gratis juridische ondersteuning voor mensen die gekort werden op hun toegekende uren huishoudelijke hulp. Veel mensen vochten dit met succes aan bij de gemeente. Volgens Beunders - die al vaker gelijk kreeg van rechters en ombudsmannen - is een was- en strijkservice voor WMO-cliënten tegen betaling in strijd met de wet. "Een wasdienst mag wel, maar tegen betaling weer niet. Mensen betalen een WMO-vergoeding van 19 euro per maand, waar alles bij in moet zitten - óók de wasverzorging. Je kunt niet een apart onderdeel tegen extra betaling laten doen." Bovendien zou deze insteek onpersoonlijker zijn en minder volledig dan wat de huishoudelijke hulpen eerder mochten doen.


Hulpactie
Sociaal Hart Enschede en de FNV hebben eerder met succes een collectieve hulpactie opgezet in andere Twentse gemeenten. Ook aanvragen uit Almelo zijn nu van harte welkom. Hebt u nu ook wasverzorging die straks vervalt en bent u het niet eens met deze opzet van de gemeente? Neem dan contact op met jurist Kevin Wevers via 0543-537335, email: info@juristwevers.nl of advocaat Linda de Widt, tel. 053-4300155, email: info@advocatenkantoordewidt.nl.