Afbeelding
Foto: Martin Hogeboom

ZGT is topklinisch ziekenhuis!

ALMELO/HENGELO - ZGT is toegelaten tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). STZ-ziekenhuizen werken samen aan betere patiëntenzorg door opleiding van professionals en het toepassen van innovatie en wetenschappelijk onderzoek. ZGT treedt daarmee toe tot de eredivisie van de Nederlandse ziekenhuizen.

De status van topklinisch ziekenhuis is voor ZGT een erkenning van de jarenlange inspanning om naast goede basiszorg ook gespecialiseerde zorg op hoog niveau te bieden aan patiënten in Twente en omstreken. "ZGT is ontzettend blij met deze erkenning. We investeren doorlopend in kwaliteit, innovatie, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en topklinische zorg. Daar zetten we ons elke dag keihard voor in”, aldus Hilde Dijstelbloem, voorzitter Raad van Bestuur. "De term topklinisch maakt zichtbaar dat het continu bijdragen aan de ontwikkeling van de zorg onderdeel is van ons DNA.”


Topklinische zorg in ZGT
Ieder STZ-ziekenhuis heeft een eigen aanbod topklinische zorg. De topklinische zorg van ZGT richt zich met name op kwetsbare ouderen (geriatrische traumatologie), maag- /slokdarmkanker, patiënten met obesitas en complexe diabetes. Daarnaast zijn een aantal aandachtsgebieden binnen ZGT op weg naar topklinische erkenning, zoals de patiëntenzorg rondom borst- en prostaatkanker, reumatologische aandoeningen en bekkenbodemproblematiek. Marjolein Tasche (Franciscus Gasthuis & Vlietland), voorzitter van de visitatiecommissie STZ: "De commissie was onder de indruk van ZGT. Vooral de enorme opleidingsinspanning die het regionale ziekenhuis naar verhouding levert, sprak aan. Daarnaast verdient innovatie bij ZGT een compliment.”


Samenwerking
De erkenning maakt dat samen met andere STZ-ziekenhuizen kennis over behandelingen van patiënten snel kan worden toegepast. Binnen Twente is er bovendien een unieke samenwerking met zorgpartners en kennisinstellingen waaronder huisartsen, ziekenhuis MST en Universiteit Twente.