Afbeelding
Foto:

Fiat 500 op de bestellerszaal

In de jaren ‘70 werkte mijn vader bij de PTT in Enschede en was de Post nog een typisch mannenbedrijf. Als je ‘s morgens vroeg over de bestellerszaal liep, was het een geroezemoes van hardwerkende postbodes met zo nu en dan ook een flinke grap tussen de bedrijven door. Er was altijd één moment dat het wat stiller werd. Dat was rond een uur of acht, het moment dat directiesecretaresse Ria over de zaal liep, op weg naar het kantoor van de directeur, achterin de zaal. Die binnenkomst viel ook niet te missen, want de hakken van Ria op die stenen vloer van de bestellerszaal maakten een indringend geluid. De nekken draaiden steevast om, om Ria een hartelijke ochtendgroet toe te brengen. Al die stoere postbodes waren gesteld op Ria.

Ria reed in die jaren in een Fiat 500 en ook in die tijd was dat een autootje met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar als je de humor van een beetje postbode in die jaren kende, was die kleine Fiat ook wel een ideaal onderwerp om er grappen over te maken. En liever nog om er grappen méé te maken en dat deden de heren dan ook op een mooie dag.

De bestellerszaal werd altijd voorzien van grote zakken vol met post die op containers in twee transportliften naar boven werden gebracht. Eenmaal gesorteerd op wijk, konden de postbodes ermee aan de slag op de grote zaal die vol stond met sorteerkasten. De transportlift was behoorlijk breed en een paar uitgekookte bestellers wisten op een dag dat het wat rustig was het Fiatje van Ria in die lift te manoeuvreren. Hij paste precies. Eenmaal boven werd de Fiat op de zaal gereden, waar de 500 aan het einde van de dag pontificaal Ria stond op te wachten. Het is jammer dat er van dat verbaasde gezicht van Ria in die tijd geen foto is gemaakt. Smartphones bestonden toen nog niet natuurlijk. Je kunt je vast wel voorstellen hoe dat eruit moet hebben gezien. Dat postkantoor is er al jaren niet meer, die ouderwetse postbodes ook niet, maar die Fiat 500, daarvan zijn er nog talloze van overgebleven. En als je er eentje ziet, denk dan ook nog even aan directiesecretaresse Ria van de PTT, een mooie herinnering...

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV.
Foto: Fiat 500 Harry_nl Flickr