Afbeelding
Foto:

Oefenen voor verkeersexamen

TWENTE - Het verkeersexamen van de basisschool is een vaste traditie voor kinderen in groep 7. Vaak gaan zij in groep 8 voor het eerst zelf naar school op de fiets. Een goed moment om hen dus wegwijs te maken in het verkeer. Komende week, op 29, 30 en 31 maart wordt het VVN Theoretisch Verkeersexamen gehouden op de scholen. Ouders worden aangemoedigd om nog even een keer deze stof door te nemen.

Veilig Verkeer Nederland heeft hiervoor een speciale oefensite opgezet. Via www.vvn.nl zijn oefenexamens en een korte quiz te maken. Geheel in de sfeer van het examen zijn er drie oefenexamens beschikbaar. Het is leuk om te doen en het wordt natuurlijk spannend wanneer kinderen hun ouders uitdagen door samen de verkeers-examenquiz te doen. Voor de meeste ouders is het al een eeuwigheid geleden dat zij voor het laatst verkeersles hadden. In 2020 was er door de coronacrisis een grote omslag naar thuisonderwijs en werden deze oefenexamens 424.186 keer gemaakt.


Tips en meer
Tijdens het oefenen komen op een speelse manier allerlei handige tips aan de orde. Verkeersborden hebben niet zomaar een vorm en een kleur. Juist aan de vorm, de kleur en het teken in het midden zie je wat je moet doen. Abstracte begrippen voor kinderen zoals voorrang en voorgaan worden met behulp van tekeningen en filmpjes verduidelijkt zodat het duidelijk is wat je moet doen wanneer je de borden tegenkomt. Hele praktische en herkenbare onderwerpen zoals oversteken, grote voertuigen in het verkeer en het meenemen van bagage op de fiets komen aan de orde. Wanneer een fiets een veilige fiets is wordt aan de hand van een leerzaam filmpje uitgelegd. Ook het veilig fietsen in een groep komt aan de orde. En natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat je je niet laat afleiden in het verkeer. Dat is nog best een uitdaging met alle afleidingen van een moderne telefoon.