Afbeelding
Foto:

De Wereldboom helpt bij actie Heel Almelo Schoon

ALMELO - Op vrijdag 19 maart hielpen groep zeven en acht van basisschool De Wereldboom, een school voor regulier basisonderwijs, de natuur een handje mee. In het kader van de Landelijke Opschoondag waren zij bezig met ‘Heel Almelo Schoon’. Met vuilniszakken, handschoenen en een afvalgrijper gingen zij op pad om vervolgens de natuur rondom de basisschool en het Indiëterrein afvalvrij te maken.

De natuur ligt vol met allemaal zwerfafval. Dat merkten de leerlingen van groep zeven en acht ook op. “Wij fietsen altijd samen naar de gymlessen. Onderweg zagen wij altijd veel afval in de natuur. Wij wilden een opruimdag organiseren zodat wij er met z’n allen wat aan konden doen. Toen zag ik op internet dat de Landelijke Opschoondag al op 20 maart was, dus ik dacht: we doen meteen mee!’’, vertelt leerkracht Annelies Pijnappel.


Twaalf volle zakken
De gemeente stelde opruimmaterialen, zoals grijpers, beschikbaar die zij mochten gebruiken. "De opschoonmiddag was een groot succes. Voor de kinderen was de middag zeker geslaagd. Ook van voorbijgangers en bewoners die bij het Indiëterrein wonen kregen we leuke, enthousiaste reacties”, zegt Annelies Pijnappel. Na een uur zwerfafval opruimen kwamen de kinderen terug met twaalf volle vuilniszakken zwerfafval en zelfs een gevonden autoband!


Eens in de twee jaar
Veel kinderen gingen na het opruimen op en rondom school ook nog verder in eigen buurt. Ook wil de basisschool eens in de twee jaar een opschoonmiddag houden. "Dit doen we met de groepen zeven en acht. Voor de kleinere kinderen vinden wij dit niet zo'n goed idee, vanwege de verkeersveiligheid." Ook wordt het onderwerp milieu vaak besproken in de groepen. "Het zit in onze methodes, zoals bijvoorbeeld bij biologie. Nu was het echt alleen gericht op zwerfafval. Het is goed dat kinderen nadenken over het milieu'', aldus Pijnappel.