Afbeelding
Foto:

Snelle groei aan zon op dak in Almelo

ALMELO - Het realiseren van zonnepanelen op (bedrijfs)daken is een belangrijke pijler in de Almelose energietransitie. Ondernemers in Almelo realiseerden nu al 23 hectare aan zonnepanelen op het dak, met nog 11 hectare in opdracht. Wethouder Van Mierlo van Duurzaamheid: "Onze ambitie voor 2030 was 32 hectare zon op bedrijfsdaken. Die halen we binnenkort al. Een groot compliment aan al die ondernemers die hun dak verzilveren met zon."

De gemeente zet vol in op het bevorderen van zon op bedrijfsdaken. Van Mierlo: "Ondernemers met een groen hart komen we als gemeente tegemoet door deels mee te betalen aan de advieskosten voor het traject om SDE+-subsidie." Een dak vol zonnepanelen is niet zo eenvoudig als het lijkt; bijvoorbeeld qua de draagkracht van de dakconstructie en verzekeringskwesties. "Des te positiever dat actuele gegevens van Coteq en Enexis nu laten zien dat het aantal initiatieven in Almelo razendsnel groeit."

Maximale capaciteit
De groei heeft ook een keerzijde: het elektriciteitsnet is niet berekend op zoveel teruglevering van energie op grote schaal. Aanvragen van bedrijven die al door Coteq of Enexis gehonoreerd zijn worden overigens nog gewoon op het electriciteitsnet aangesloten.

Structurele uitbreiding
Nieuwe grootschalige aanvragen plaatsen Coteq en Enexis op een interesselijst. Netbeheerders werken ondertussen aan het vergroten van de transportcapaciteit van het netwerk. Er komt een extra ondergrondse hoogspanningsleiding Hengelo - Almelo en een zogenaamd ehouse (een mobiel elektriciteitshuisje) bij station Almelo de Mosterdpot. Ook onderzoekt Coteq samen met Tennet en Enexis de mogelijkheden voor een systeem waarbij lokale vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Een structurele capaciteitsuitbreiding duurt waarschijnlijk nog jaren. "Als gemeente dringen we sterk aan op uitbreiding”, benadrukt Van Mierlo. "We vinden het bijzonder belangrijk dat grootschalige duurzame energieprojecten niet te lang hoeven wachten op hun aansluiting op het net voor teruglevering. Waar groene energie in Almelo een impuls kán krijgen, moet dat mogelijk zijn.”