Afbeelding
Foto:

#MEEDOEN:
samen aan de slag

ALMELO - Iedereen kan meedoen in Almelo. Dat is een belangrijk uitgangspunt, maar lang niet altijd vanzelfsprekend, zeker voor mensen uit andere culturen. Het nieuwe project #Meedoen voor asielzoekers en statushouders in het AZC Almelo moet hier verandering in brengen. Door dit project kunnen ze vrijwilligerswerk en activiteiten buiten het AZC doen. Dat betekent voor hen afleiding, zinvolle dagbesteding, kennismaking met onze maatschappij en de Nederlandse taal.

Voor Almelose organisaties is het een kans om mensen met talenten en vaardigheden te laten helpen bij hun activiteiten. Clubs, organisaties en instellingen zijn van harte uitgenodigd om activiteiten, projecten, evenementen en klussen aan te dragen waar bewoners aan mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in het groen, klussen bij een sportvereniging en ondersteuning bij de organisatie van evenementen of vrijwilligerswerk in de zorg.

Laagdrempelig
Omdat de doelgroep niet zo goed Nederlands spreekt, zullen niet alle taken geschikt zijn. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn zoals groenonderhoud, technische klusjes, wandelmaatjes, koffie schenken, bereiden van lunches of diners en het voorbereiden/klaarzetten van activiteiten. De activiteiten moeten laagdrempelig zijn en eenvoudig uitvoerbaar en er is geen kennis van de Nederlandse taal voor nodig. Het werk wordt gedaan in groepjes van 2 tot 6 personen. Een klus kan eenmalig zijn, maar ook wekelijks terugkerend, zoals bijvoorbeeld een koffieochtend in een zorginstelling. Groepjes bewoners kunnen hier wekelijks in wisselende samenstelling naar toe. Zij worden hierbij begeleid door een getrainde vrijwilliger van #MEEDOEN.

Goede ervaringen
De afgelopen jaren zijn al goede ervaringen opgedaan met organisaties in Almelo, zoals een schilderklus bij Humanitas, het terrein van AVC Heracles helpen netjes te houden, tuinieren in de Kruidentuin Geerteshof en bij verschillende evenementen zoals de Samenloop voor Hoop. Interesse? Neem contact op met Annemarie Degger van Avedan, a.degger@avedan.nl of 06-41145326 of kijk op: #Meedoen Almelo, Samen aan de slag - Almelovoorelkaar.