Afbeelding
Foto:

Startschot voor aanleg groen schoolplein

ALMELO - Het startschot is gegeven voor aanleg van een nieuw groen schoolplein bij basisschool De Heemde. De leerlingen markeerden dit moment samen met wethouder Van Mierlo. De groene, duurzame buitenspeelplek heeft straks veel te bieden!

"Een groenblauwe omgeving rond de school zorgt ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Een groene plek biedt bovendien koelte in de steeds warmere zomers én leerlingen kunnen straks na een fikse regenbui met droge voeten de klas in”, aldus de wethouder. Het groene, klimaatvriendelijke schoolplein komt mede tot stand met subsidie van de gemeente, waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel.

Problematisch plein
Het schoolplein van Daltonschool De Heemde, op de hoek van de Hanzelaan en Hofkampstraat, bestaat vooral uit betonnen en rubberen tegels. Locatieleider Bianca de Koning van De Heemde: "Bij hevige regenbuien moeten kinderen en ouders zich door de plassen een weg banen over het plein. Zomers is het hier echt heet. Het was een grote wens van ons om het plein te veranderen in een groenblauwe omgeving, die kinderen echt uitnodigt om te spelen.” Het bedrijf De Tuinen van Geerdink ontwierp met inbreng van leerlingen van de pleincommissie en de leerlingenraad de natuurlijke speelplek rondom de school. Van een chillplek onder de bomen tot een zandspeelplek met zelfgemaakt keukentje. Over een paar weken moet de omgeving van de school al onherkenbaar veranderd zijn. Er komen onder meer natuurlijke klim- en klautertoestellen, bomen met plukfruit, een moestuin en straks groeien er wilde bloemen. Bianca de Koning: "Al die elementen versterken de biodiversiteit. Het plein verandert in een buitenleslokaal waar leerlingen van alles leren over het belang van de natuur en aandacht voor het klimaat.”

Financiering
De school heeft bij de totstandkoming van het project gekeken waar ouders en kinderen kunnen helpen, zowel fysiek als financieel. Naast een forse eigen bijdrage van de school kende zowel de provincie Overijssel als het waterschap Vechtstromen een subsidie toe. De bijdrage van de gemeente komt uit het project Almelo's Klimaat in Stroomversnelling.