Afbeelding
Foto:

70-plussers kunnen per post stemmen

ALMELO/WIERDEN - De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Op 17 maart kan je stemmen op de partij die je in de Tweede Kamer en regering wilt hebben. Bijna 93 procent van de inwoners van Nederland vanaf 18 jaar is kiesgerechtigd, dit betekent dat zij mogen stemmen omdat zij een Nederlandse nationaliteit hebben. Dit zijn zo'n 13,2 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit jaar zijn de verkiezingen voor twee doelgroepen bijzonder. 810.000 jongeren mogen dit jaar voor het eerst voor de Tweede Kamer stemmen, en senioren mogen per post stemmen. Door het coronavirus gaat het stemmen dit jaar voor 70-plussers wat anders. Normaal gesproken gaat iedereen met een stempas naar het stembureau om zijn of haar stem uit te brengen. Maar voor veel ouderen kan dit een groot risico zijn. Daarom is er besloten dat kiesgerechtigde 70-plussers per post mogen stemmen. Dat zijn ruim 2,4 miljoen inwoners. In Almelo is 18,29 procent van de kiesgerechtigden boven de 70 jaar. In Wierden is dit 19,85 procent.


Hoe werkt het?
70-plussers krijgen als eerste hun stempluspas thuisgestuurd. Vervolgens krijgen ze een tweede envelop in de bus. Daarin zit een stembiljet, een envelop voor het stembiljet, een uitleg over het briefstemmen en een retourenvelop. Om ervoor te zorgen dat het stembiljet niet ongeldig wordt verklaard, is het belangrijk om de uitleg goed te volgen. Welke keuze u maakt blijft geheim. Het stembiljet wordt in de aparte envelop voor het stembiljet gedaan. Deze gesloten envelop gaat samen met uw stempluspas in de retourenvelop. Op tijd opsturen is belangrijk. Per brief stemmen is overigens geen verplichting.


Veilig stemmen
Het stembiljet dat thuis wordt bezorgd ziet er anders uit dan de stembiljetten in de stembureaus. Dit om het stemmen per post zo veilig mogelijk te maken en dat senioren niet twee keer kunnen stemmen, met het stembiljet wat ze thuis hadden ontvangen. U kunt ook uw stembiljet afgeven bij een afgiftepunt van de gemeente. Dit kan vanaf 10 maart. Als u er wel voor kiest om uw stem op de post te doen, wordt de stem gelijk in een speciale kluis bewaard, als het aankomt in het postsorteercentrum. Daarna worden ze naar de aangaande gemeentes gebracht en ook daar worden ze veilig opgeborgen tot 15 maart.