Afbeelding
Foto:

Bibliotheken in Wierden en Enter schaffen boetes af

WIERDEN - De bibliotheek is tegenwoordig een veel bredere voorziening dan mensen denken. Er is van alles te beleven; van workshops tot lezingen, van bioscoopfilms tot exposities. De bieb is volop aan het veranderen. Zo ook de manier waarop het uitlenen van materialen te werk gaat. De bibliotheek Wierden-Enter wil ook dit klantvriendelijker maken.

Met ingang van 1 mei krijgen leden niet langer een boete voor het iets te laat inleveren van uitgeleende materialen. Verder wordt de uitleentermijn standaard verlengd tot vier weken. Wie materialen hierna langer in huis wil houden, kan dit twee keer verlengen. Een week voor de termijn verloopt stuurt de bieb dan een herinneringsmail. Ervaringen met boetevrij uitlenen bij andere bibliotheken zijn positief; verreweg de meeste mensen brengen materiaal op tijd terug. Bovendien is dit een heel klantvriendelijk systeem; het verlaagt verder ook de drempel om lid te worden en medewerkers hebben minder administratieve rompslomp. Kortom, men heeft grote positieve verwachtingen. De bibliotheek Wierden-Enter is de eerste Overijsselse bibliotheek die dit toepast.


Open+
Voor nog meer gastvrijheid en gemak introduceert de bibliotheek komend voorjaar Open+, om met behulp van de lenerspas ook buiten de openingstijden gebruik te kunnen maken van de bibliotheekfaciliteiten. Bibliotheek Wierden is daarmee de derde bibliotheek in Nederland waar dit mogelijk is en de eerste in de oostelijke helft van ons land. Op verschillende plekken in Scandinavië, Duitsland en België werkt het systeem reeds, met enthousiaste leden tot gevolg.


Testen
Half april 2021 start de testfase van Open+. Hiervoor is Bibliotheek Wierden op zoek naar inwoners van alle leeftijden die nog geen lid zijn van de bibliotheek. De deelnemers krijgen als beloning een tijdelijk proefabonnement van de bibliotheek. Wil je de bibliotheek helpen testen hoe Open+ optimaal aan de wensen van de inwoners van Wierden kan beantwoorden? Je kunt je aanmelden om mee te doen met de testfase door te mailen naar: testgroepopenplus@bibliotheekwierden.nl Alle leden worden over het nieuwe boetevrije systeem geïnformeerd via een e-mail. Om te lezen hoe het boetevrij lenen precies werkt en voor meer informatie kun je terecht op de website of bellen naar tel. 0546 - 572784 of mailen naar info@bibliotheekwierden.nl.