collegereeks, roc van twente, mbo-studenten
collegereeks, roc van twente, mbo-studenten Foto:

Burgerschapsvorming in het beroepsonderwijs

TWENTE - Provincie Overijssel, ProDemos en ROC van Twente organiseren de digitale en interactieve collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’. De partijen slaan deze maand de handen ineen om de rol van burgerschapsvorming in het mbo onder de loep te nemen.

Gerenommeerde sprekers combineren kennis uit de wetenschap en de praktijk. Ieder college deelt een expert inzichten met het publiek. De sprekers zijn achtereenvolgens dr. Hessel Nieuwelink, dr. Laurence Guérin en Leon Meijs. College 1 heeft op dinsdag 2 februari plaatsgevonden. College 2 en 3 - op 8 en 15 februari - zijn van 16.30 tot 18.30 uur. De sessies zijn gratis toegankelijk voor iedereen die kennis wil opdoen over het onderwerp en ideeën wil uitwisselen met vakgenoten.


Burgerschapsonderwijs
Na de moord op docent Samuel Paty in Frankrijk is ook in Nederland de discussie losgebarsten over de invulling van burgerschap, wat de rol van docenten hierbij is en hoe controversiële onderwerpen in de klas kunnen worden besproken. De politiek heeft terecht veel aandacht voor goed burgerschapsonderwijs. In vrijwel ieder verkiezingsprogramma is dan ook een passage opgenomen over burgerschap. Daarbij lijkt het vooral te gaan over burgerschap op het primair en voortgezet onderwijs. De rol van burgerschapsvorming op het mbo en hoe jongeren zo hun rol in de maatschappij beter kunnen oefenen krijgt minder aandacht. Reden genoeg voor ROC van Twente om samen met de provincie Overijssel en ProDemos - Huis voor Democratie en Rechtsstaat - een driedelige reeks neer te zetten waarbij deelnemers door experts worden meegenomen in recente debatten rondom burgerschap. Zo kom je te weten hoe het landelijk is gesteld met de kwaliteit van burgerschapsonderwijs. Ook leveren de sessies praktische handvatten om maatschappelijke onderwerpen als polarisatie, radicalisering en terrorisme op een mooie, constructieve manier te bespreken in de klas. Aanmelden voor de colleges kan via de website prodemos.nl.