Avedan, Succeslokaal, school
Avedan, Succeslokaal, school Foto:

Het Succeslokaal

ALMELO - Rekenen en taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Op de basisschool leer je van alles. Maar praten over wat je dwars zit en hoe je een emotioneel probleem kunt oplossen, dat staat niet in de lesboekjes. Welzijnsorganisatie Avedan heeft daarvoor in basisschool Step! het Succeslokaal ingericht. Dat levert zulke mooie resultaten op, dat Avedan dit graag bij meer schoolorganisaties wil aanbieden.

Eens in de week zit kinderwerker Celine Perik onder schooltijd in een eigen ruimte in basisschool Step! in het Nieuwstraatkwartier. In haar Succeslokaal komen kinderen langs die vastlopen op het sociaal-emotionele vlak. "Ik ben inmiddels een vertrouwd gezicht voor de kinderen, ze weten dat ze bij mij terecht kunnen als dingen niet helemaal lekker lopen. Vaak vinden ze het al fijn dat ze hun verhaal even kwijt kunnen en dat hun vervelende gevoel wordt erkend. Maar ook als een probleem wat ingewikkelder is, kunnen ze in het Succeslokaal terecht om het aan mij te vertellen", aldus Perik.


Ei kwijt
Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich fijn voelen op school, dat komt ook het leren ten goede. Maar in het Succeslokaal komen kinderen bijvoorbeeld met verhalen dat ze niet zo lekker in de groep liggen. "Het is niet eens altijd gezegd dat ze echt buitengesloten worden, maar ze kunnen dat wel zo ervaren. Dan hoor ik bijvoorbeeld: ‘De andere meisjes praten steeds over mij.' Dat is een vervelend gevoel, en het is al fijn om dat kwijt te kunnen. Daarna leer ik ze om er op een andere manier naar te kijken en dan gaat het al snel een stuk beter", vertelt Celine. Zij bedacht de formule van het Succeslokaal zelf, met hulp van twee studenten van Hogeschool Saxion. "Het is belangrijk dat kinderen naast het verstandelijke leren ook leren om goed met emoties om te gaan. Daar wil ik ze in coachen. Want school is, naast thuis, de plek waar een kind zich goed en veilig moet kunnen voelen. En als een kind al jong leert om op een goede manier te communiceren over emoties kan dat later veel problemen voorkomen, zoals agressie."