Afbeelding
Foto:

Corona in Twente: Twee stappen vooruit, één stap achteruit

TWENTE - Twee stappen vooruit, één grote stap achteruit. Zo kan deze week het beste omschreven worden op het gebied van corona-ontwikkelingen in de regio. Waar staan we op dit moment?

Maandag begon helaas slecht. De GGD Twente maakte bekend dat de gevreesde Britse variant van het coronavirus nu ook officieel in Twente gevonden is. Dat bleek uit de landelijke kiemsurveillance. Wekelijks stuurt de GGD 25 willekeurig geselecteerde monsters op voor nader onderzoek. deze testen worden bekeken op afwijkende waarden die weer kunnen duiden op nog weer nieuwere varianten van het virus. De GGD Twente maakt zich grote zorgen; de nieuwe variant is namelijk een stuk besmettelijker dan de 'oude' coronavariant. Deze is inmiddels verder teruggedrongen en de cijfers qua besmettingen dalen. "Nu nog wel", is de kanttekening die je duidelijk proeft in de bekendmaking van de GGD. De gezondheidsdienst roept mensen dan ook zeer sterk op om zich te houden aan alle geldende regels en adviezen. Laat u ook vooral testen wanneer u concrete klachten hebt en blijf in afwachting van de uitslag binnen.

Meer maatregelen
Op het moment van schrijven staan ook nadere maatregelen weer ter discussie, zoals de veelbesproken avondklok. Hoewel maatregelen zoals deze niet populair en lastig uitvoerbaar zijn, zullen ze wellicht toch noodzakelijk zijn. Hiermee maakt de overheid dan in ieder geval duidelijk: het is menens. Er is nu nog te veel een houding van dat het maar een griepje zou zijn, ook nu de cijfers toch echt de ernst aantonen. Landelijk passeerden we deze week de 13.000 sterfgevallen; in Overijssel staat de teller inmiddels op ongeveer 900. Het zou jammer zijn als dit aantal door moedwillig negeren van de regels onnodig stijgt; het kan ook úw naaste zijn die het virus oploopt.

Vaccinaties van start
En beter nieuws: deze week gingen ook de vaccinaties in verzorgingstehuizen beperkt van start. Twaalf organisaties voor verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg konden maandag beginnen met het vaccineren. Deze krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend door de instellingsartsen. In onze regio begon Carintreggeland met het vaccineren van verpleeghuiscliënten die specifiek onder behandeling staan van een specialist ouderengeneeskunde. Hoewel de organisatie graag had gezien dat álle cliënten en bewoners zo spoedig mogelijk gevaccineerd worden, is men hoe dan ook al 'enorm blij' dat al zoveel ouderen eerder gevaccineerd kunnen worden. Bovendien kan de sector als geheel zo ook snel kennis en ervaringen opdoen met dit aspect van vaccineren. Carintreggeland benadrukte dat ook met de start van de vaccinatie alle huidige maatregelen de komende tijd van kracht blijven. Mogelijk zijn zelfs aanvullende maatregelen nodig in de verzorgingstehuizen, afhankelijk van de verdere opmars van de Britse variant.