Afbeelding
Foto:

Vervanging LED-koplamp vaak flink duurder dan verwacht

De afgelopen jaren zijn steeds meer auto's uitgerust met LED-koplampen. Wat ooit een stukje luxe en innovatie was, is nu redelijk standaard uitrusting geworden. Maar naast de vele voordelen zijn er ook belangrijke nadelen. Zo is het vervangen vaak duurder dan gedacht...

LED-koplampen hebben veel praktische voordelen. Zo geven ze veel licht voor een uitstekend zicht en op papier gaan de moderne LED-lampen lang mee. In theorie zelfs wel de levensduur van de auto zelf. Althans, als je de claims van de fabrikanten mag geloven.


Niet zo zeker
De Duitse ADAC is een andere mening toebedeeld. Uit onderzoek blijkt dat LED-koplampen vaak zo'n 15 jaar werken voor ze stuk gaan. Dit terwijl auto's in Duitsland gemiddeld zo'n 18 jaar rondrijden. Oftewel, de eigenaar van een ouder model met de toen-luxe LED-lampen loopt een concreet risico op een erg prijzige vervanging.


Oorzaken
In tegenstelling tot de traditionele koplamp is een LED-lamp een stuk lastiger te vervangen. Zo moet in de praktijk een gehele unit vervangen worden, waarvoor niet zelden een hele ingreep nodig is om de bumper en andere onderdelen te verwijderen. Dit zorgt dan onvermijdelijk voor een fikse rekening bij de garage. Volgens het onderzoek zal het vervangen van LED-koplampen met matrixtechnologie al snel zo'n 3.000 euro kosten. Een echt alternatief is er niet; het vervangen van de LED's voor traditionele verlichting is vaak niet mogelijk.