Afbeelding
Foto:

Repair Café Almelo-de Hagedoorn kijkt terug op bewogen 2020

ALMELO - Als kerst in aantocht is en de midwinterhoorn weer gehoord wordt in het Twentse land, ontstaat vaak de behoefte om terug te kijken. De terugblik op 2020 levert een onvergetelijk beeld op. 2020 zal worden bijgeschreven als een heel bijzonder jaar met een ‘spetterende’ afsluiting: meer dan 8 miljoen Nederlanders voor de buis om de indringende lockdown-boodschap van premier Rutte in ontvangst te nemen.

Op 11 december, toen Duitsland al duidelijk had gemaakt dat het land op slot zou gaan, was er nog een druk bezocht Repair Café in de Hagedoornschool. Maar liefst 80 procent van alle reparaties was succesvol. De coronamaatregelen waren ongehoord streng. Geen bezoekers in de zaal bij de reparateurs. Alle gasten op anderhalve meter, apart in de gangen. Daar klonk kerstmuziek en werd koffie geschonken met daarbij een heerlijk kerstkransje. De gastvrouwen waren enthousiast over de levendigheid van alle gesprekken onder de gasten. Een Repair Café gaat niet alleen over repareren, maar ook over contact en verbinding.

Flexibel
De coronamaatregelen maken het sociaal verkeer moeizaam. Afstand houden, niet aanraken, geen handen schudden, en mondkappen die doen denken aan een bankoverval in actie. Duidelijk is dat mensen flexibele wezens zijn die zich verbazend makkelijk aanpassen. Het gekrakeel van de corona-ontkenners is eigenlijk een achterhoedegevecht van een kleine groep mensen die teveel aandacht krijgen en opeisen op de sociale media.

De vrije gift
Repair Café Almelo doet zijn reparatiewerk met 17 vrijwilligers. Klanten kunnen een financiële bijdrage leveren met een vrije gift in de fooienpot. Een noodzakelijk basisbedrag moet overblijven aan het einde van het jaar. Al die fooien bij elkaar hebben 2 fraaie donaties opgeleverd. Repair Café Almelo heeft een mooi bedrag overgemaakt aan Stichting de Eethoek, een zeer inspirerend initiatief ten dienste van kwetsbare mensen in Almelo. Een tweede bedrag ging naar het veelbelovende buurtinitiatief de Hagedoorn, dat ook aan het Repair Café onderdak verleent.

Crisis = Kans
Corona heeft ertoe geleid dat het Repair Café verhuisd is van het Klussenhuis naar de Hagedoornschool. Een hele gunstige ontwikkeling. De grote en ook gezellige ruimte in de school heeft het mogelijk gemaakt dat er in 2020 toch verschillende Cafés konden doorgaan. Het Café is gegroeid naar 15 vrijwillige reparateurs en 2 gastvrouwen. Het aantal bezoekers is gegroeid naar het respectabele aantal van 25 gemiddeld. De weg naar het Repair Café wordt gevonden door steeds meer Almelose burgers. De mensen genieten van het enthousiasme en de geweldige kennis van de reparateurs die wonderlijke prestaties leveren met hun inventiviteit en doorzettingsvermogen. Zo dragen alle betrokkenen bij aan meer duurzaamheid, minder afval en een meer dienstbare samenleving in Almelo. Op naar 2021!