Afbeelding
Foto:

Actie tegen eenzaamheid
zet Almelo in het licht

ALMELO - Donker, koud en somber. Voor mensen die eenzaam zijn, is deze tijd voor kerst geen pretje. En de coronamaatregelen beperken de sociale contacten nog verder.

Dat Almelo letterlijk en figuurlijk wel wat verlichting kon gebruiken merkte ook wijkondersteuner Handan Ekizkuyu van Avedan. Zij zocht contact met Coalitie Kom Erbij en de gemeente om samen Almelo een stukje lichter te maken. Afgelopen vrijdag kreeg mevrouw Ayfer Kaygisiz (50) het eerste ‘zakje licht', er volgen er nog 2.800. Avedan bezorgt deze pakketjes met een witte papieren zak, een LED-waxinelichtje en een kaartje. Daarop staat de vraag of de ontvanger iets samen wil doen. Dat kunnen mensen vrij invullen met een leuke (Coronaproof) activiteit, bijvoorbeeld wandelen of op gepaste afstand koffie drinken. Op de achterkant staan ook de deelnemende organisaties, zodat mensen meteen weten waar ze terecht kunnen als ze het alleen zijn beu zijn.

Somber en alleen
"Ik merk dat mensen door het donkere weer, de korte dagen en de coronamaatregelen vaker somber worden en zich alleen voelen. Dan kun je zelfs depressief worden en dat willen we voorkomen. Met deze actie brengen we letterlijk en figuurlijk wat licht in de duisternis. De ontvangers kunnen het papieren zakje opvrolijken (bijvoorbeeld door te tekenen en te knippen met hun (klein)kinderen en het voor hun raam zetten met het lichtje erin. Ze kunnen het ook als kleinigheidje doorgeven aan een ander. Zo krijgen mensen weer meer contact onderling en komen ze letterlijk en figuurlijk in beweging. En als ze hun lichtje voor het raam zetten, worden de wijken ook wat verlicht", legt de wijkondersteuner uit. Ayfer Kaygisiz, die het eerste lichtje kreeg uit handen van wethouder Eugène van Mierlo en directeur Ilse Saris van welzijnsorganisatie Avedan, was een tijd eenzaam. Ze zorgde jarenlang voor haar ernstig zieke moeder. Toen haar moeder was overleden en haar zoon ging trouwen en de deur uit ging, vond ze de dagen lang en leeg. Toen heeft ze hulp gezocht, en gaat nu regelmatig naar de Wijkkamer van Avedan in wijkcentrum Eninver. Daardoor voelt ze zich weer beter en bouwt ze een sociaal netwerk op. ‘Het gaat een beetje beter met mij. Ik vind het gezellig in de Wijkkamer. En nu ken ik meer mensen."