Afbeelding
Foto: Jacob van de Weele

Twentse bosranden opnieuw ingericht

TWENTE - Het gaat al jaren slecht met de soortenrijkdom in de Twentse natuur. Goed ingerichte bosranden zijn belangrijk voor het creëren van aantrekkelijke leefgebieden voor insecten en allerlei andere diersoorten. Landschap Overijssel werkt deze maand aan de herinrichting van bosranden in Twente. Zo wordt de leefomgeving van insecten, vogels en kleine zoogdieren verbeterd.

Diverse zoogdieren en insecten hebben het zwaar, zoals de kleine ijsvogelvlinder (zie foto), de boomkikker en allerlei vleermuizen. Provincie Overijssel heeft geld beschikbaar gesteld om bijzondere soorten te helpen. Een geleidelijke, bloemrijke overgang van bos naar weiland of wandelpad, zorgt voor aantrekkelijke leefgebieden voor verschillende soorten insecten. Waar insecten zijn, is voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Op hun beurt zijn zij weer voedsel voor marters, uilen en dagroofvogels. Veel bosranden zijn op dit moment helaas niet goed ingericht; de overgang van weiland naar bos is te abrupt en belangrijke kruiden en struiken ontbreken.


Waardevolle bosranden
Om de soortenrijkdom te stimuleren, neemt Landschap Overijssel verschillende bosranden in Twente onder handen. Ook langs wandelpaden en op open plekken in het bos worden aantrekkelijke leefgebieden voor insecten gecreëerd. Dat wordt vooral gedaan door uitheemse bomen weg te halen, zodat zonnige, windluwe plekken ontstaan. Hier gedijen nectarplanten, kruiden en ook kamperfoelie, de planten waarvan de rups van de kleine ijsvogelvlinder leeft. Van het vrijkomende hout worden takkenrillen gemaakt, opstaande takken/paaltjes in de grond waartussen dood hout wordt gestapeld of gevlecht. Hierin kunnen bramen groeien waar insecten op af komen, die weer worden gegeten door bijvoorbeeld vleermuizen en boomkikkers. Ook wordt hakhout verplaatst naar het leefgebied van het vliegend hert in Noordoost Twente; de larven van deze kever voeden zich met rottend hout. Tot slot worden inheemse en zeldzame bomen aangeplant, zoals de winterlinde, fladderiep en mispel.


Gebieden
Deze maand wordt er meer dan 1000 meter bosrand opnieuw ingericht op de volgende terreinen van Landschap Overijssel: Huneborg, Vasserheide, Mandermaten, Lonnekerberg, Lonnekermeer, ‘t Holthuis, Hof Espelo, De Wildernis, Stroink, Smalenbroek en Groot Brunnink. De verwachting is dat hier over circa twee jaar weer volop nectarplanten en kruiden bloeien, waar insecten, vogels en kleine zoogdieren van zullen profiteren.

Foto: Jacob van de Weele