Foto: Cycloon Post & Fietskoeriers
Foto: Cycloon Post & Fietskoeriers Foto: Wouter van der Sar

Onderzoek naar duurzame logistiek

ALMELO - Duurzame binnenstadslogistiek; een onderwerp dat verre van sexy is. Toch krijgt dit thema steeds meer belangstelling. In de grotere steden staan diverse ambities op gespannen voet: hoe kun je winkels en horeca goed bevoorraden zonder stinkende vrachtwagens? En hoe bezorgen we al die pakketjes voor binnenstadsbewoners zónder een vloot aan busjes door de centra? Deze vragen staan centraal in een nieuw regionaal onderzoek.

De ruimte in stadscentra is schaars, terwijl drukte toeneemt. Je kunt niet onbeperkt bevoorrading en andere logistiek toelaten, ook omdat gemeenten juist werken aan duurzame, schone binnensteden. Dit zorgt voor uitdagingen voor alle betrokken partijen. Leveren van goederen in - veelal historisch ingerichte - steden en dorpscentra gaat gepaard met een grote druk op de kwaliteit van de leefomgeving. In het landelijke Klimaatakkoord is dan ook afgesproken dat er in de 40 grootste steden van Nederland 'Zero Emissie Zones' gaan komen tussen 2025 en 2030: gebieden waar schadelijke uitstoot van voertuigen niet toegestaan is. Een volledig elektrisch centrum dus. De gemeenten Enschede, Almelo en Hengelo zijn, samen met Royal HaskoningDHV, gestart met een studie naar het mogelijk invoeren van Zero Emissie Stadslogistiek. Maar wat betekent dit voor de omliggende kernen? Gaan daar nu straks de oude vrachtwagens heen die niet meer in de grote steden mogen rijden? Hoe ziet het logistieke systeem en bevoorradingsituatie er eigenlijk uit in de regio? En hoe reageert het (logistieke) bedrijfsleven op de nieuwe regels die straks gaan gelden? Gaat het misschien te snel of juist niet snel genoeg en wat hebben we van elkaar nodig? En waar moeten we straks de vrachtwagens en bestelbusjes opladen?


Regionale aanpak
Juist nu is een gezamenlijk afgestemde aanpak in regionaal verband dus wenselijk. Regio Twente heeft daarom het bureau Royal HaskoningDHV opdracht gegeven om onderzoek te doen naar duurzame binnenstadslogistiek voor de regio als geheel. Daarin moeten veel vragen worden beantwoord. Wethouder Arjen Maathuis van gemeente Almelo - tevens bestuurlijk trekker van dit regionale onderzoek - vertelt: "We willen schoon en veilig goederenvervoer in onze centra maar het mag niet ten koste gaan van de binnenstadsondernemers. Daarom is het belangrijk dat we met alle partijen samen zoeken naar een goede oplossing.” Het onderzoek is eind november van start gegaan en zal medio februari 2021 worden afgerond.