Afbeelding
Foto:

Oostvaarders in Huize Friso

ALMELO - Shantykoor de Oostvaarders is net als heel veel andere koren in Nederland enorm teleurgesteld dat, door corona, alle kerstoptredens geschrapt moeten worden. Van de zes geplande optredens blijft er slecht een heel klein optreden over in Huize Friso in Almelo.

In het begin van de coronapandemie werd gedacht dat het niet mogen zingen en dus ook niet optreden een kwestie van een paar maanden zou zijn maar niets is minder waar. Ook dit jaar zal Kerstmis niet gevierd kunnen worden zoals in het verleden. Dat is intens jammer en voor velen ook erg verdrietig.

Beperkt optreden
Van de ruim 35 optredens per jaar die dit koor geeft hebben we er tot nu toe 11 afgewerkt en allemaal voordat in maart de zaken werden stilgelegd. Toen de eerste lockdown op zijn eind liep hebben de Oostvaarders nog een tiental weken hun repetities kunnen hervatten op het buitenterrein van Garage Lesscher in Harbrinkhoek en bij Jeu de Boules vereniging de Toss. Veel optredens zijn doorgeschoven naar 2021 maar of het in het komende jaar allemaal door kan gaan is nog maar de vraag. Veel zorginstellingen in en rond Almelo hebben hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat dit mooie koor dit jaar niet langskomt. Elk jaar organiseert dit mannenkoor een spectaculair optreden in een van de kerken van Almelo. In 2018 was dat in de George basiliek en vorig jaar in de Grote Kerk aan het Kerkplein in Almelo samen met het Russisch Vocaal Ensemble. Dit jaar zou het opnieuw in de Grote kerk zijn samen met het Gospelkoor Onderweg, maar corona zette een flinke streep door dit evenement. Geen barbecue dit jaar of een herfstwandeltocht voor koorleden en thuisfront. Overal gaat een dikke streep door.

Huize Friso
Slechts een heel klein mini optreden in Huize Friso is alles wat er overblijft. Op 22 december wordt 's middags om 16.00 uur het kerstdiner uitgeserveerd aan de bewoners van dit verzorgingstehuis. Omdat veel Oostvaarders als vrijwilliger betrokken zijn bij dit tehuis en bij de Zonnebloem wordt Huize Friso dit jaar niet overgeslagen. Met een uiterst kleine groep wordt tijdens het diner in de hal van het huis een klein concert gegeven als opluistering van het kerstmaal. Publiek mag er echter niet bij zijn. Bewoners blij, Oostvaarders blij dat zij toch nog iets kunnen bijdragen aan de sfeer tijdens de kerstdagen.