Afbeelding
Foto:

Fotoarchief Leeuwen naar Stadsmuseum

ALMELO - De Almelose kunstenaar Peter Leeuwen heeft woensdag 9 december zijn volledige digitale collectie historische foto's van Almelo geschonken aan het Stadsmuseum. Het gaat om 23.000 foto's. Ook de website www.fotoarchief.nu, een initiatief van Leeuwen, komt daarmee in bezit van het Stadsmuseum. Met deze schenking wil Leeuwen het archief en de foto's voor de toekomst bewaren.

Als het aan Sigrid Ivo, directeur van het Stadsmuseum ligt, gaat dat zeker gebeuren. Omdat bij sommige foto's nog geen of onvoldoende informatie beschikbaar is, gaat het museum die eerst aanvullen. "En uiteraard gaan we bekijken hoe we de website fotoarchief.nu en alle resterende foto's meer onder de aandacht van geïnteresseerden kunnen brengen en koppelingen kunnen maken met andere bestanden, archieven en websites. Het Stadsmuseum beheert het erfgoed van Almelo en dan wil je dat zoveel mogelijk mensen van het bestaan van deze foto's weten; zowel onderzoekers als voor geïnteresseerden in Almelo en haar geschiedenis.”

Erfgoed
Leeuwen houdt zich al jaren professioneel bezig met het restaureren en retoucheren van kleurenfoto's. Dankzij het digitale tijdperk zijn de mogelijkheden om oud beeldmateriaal te restaureren en beschikbaar te stellen aanzienlijk toegenomen. "Ik ben oud beeldmateriaal gaan verzamelen, eerst min of meer bij toeval, later doelbewust. Het was mijn bedoeling daarmee een steeds completer beeld te schetsen van het vroegere leven in diverse plaatsen, streken en landen." In 2007 heeft Leeuwen de Stichting Fotoarchief.nu opgericht. Doel ervan is het verzamelen van beeldmateriaal in kleur uit de periode 1938 tot 1968 en zo cultureel-historisch erfgoed vast te leggen en toegankelijk te maken voor het publiek. "Daarvoor heb ik originele dia's gescand, waar nodig gerestaureerd, gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor plaatsing op www.fotoarchief.nu.” Ivo is zeer enthousiast over de schenking door Leeuwen. "Het immense archief en de website geven een goed beeld hoe Almelo er vroeger uitzag. Prachtig dat er zulke oude foto's van Almelo, van rond 1900, bij zitten, en de eerste kleurenfoto's. Naast de foto's van gebouwen en straatbeelden is de collectie bijzonder interessant omdat sommige foto's een bijzondere inkijk geven in gebeurtenissen en evenementen in Almelo en in het alledaagse leven van Almeloërs.” Leeuwen heeft inmiddels diverse fotoboeken op zijn naam staan. Zo verscheen in 1997 Almelo in kleur, een boekje met 106 kleurenfoto's uit de jaren vijftig en zestig. "Het was iets nieuws, we kennen het verleden immers vooral in zwart-witbeelden. Het gebruik van kleur zorgt voor een extra dimensie en brengt de werkelijkheid van toen een stuk dichterbij. Voor velen was het een feest der herkenning en het boekje was binnen een jaar uitverkocht.” Kijk voor meer informatie op: www.stadsmuseumalmelo.nl