Afbeelding
Foto:

Stadsmuseum Almelo gaat in de aanval om te overleven

ALMELO - Het Stadsmuseum Almelo kampt met een grote uitdaging voor de komende tijd. Hoewel de voorgenomen bezuiniging op de subsidie door de gemeente voor komend jaar fors teruggebracht is, moet men toch flink de broekriem aanhalen. Het Stadsmuseum gaat nu proactief in de aanval om het voortbestaan te garanderen.

De gemeente Almelo was eerder van plan om de subsidie aan het Stadsmuseum voor komend jaar met 50.000 euro te verlagen. Dit werd naar aanleiding van fikse protesten van inwoners en andere organisaties teruggeschroefd naar 'slechts' 15.000 euro. Zonder slag of stoot ging dit niet; ook bij andere organisaties die gekort werden was er veel weerstand tegen de bezuinigingen. De bibliotheek dreigde zelfs met een kort geding als de gemeente toch de bezuinigingen zo sterk door zou drukken. Echter, de bezuinigingen voor latere jaren blijven nog wel staan; het museum zou in 2023 weer 50.000 euro moeten bezuinigen. Wrang voor een organisatie die zelfs ondanks de coronacrisis dit jaar een erg succesvolle tentoonstelling van Barbiepoppen heeft lopen die een mooie bezoekersstroom trok.

Positief blijven
Het museum hoopt dat de toekomstige cultuurnota van Almelo een wat positiever beeld zal geven voor het museum. Het bestuur schrijft mee aan deze nota, maar men blijft ook op ander vlak proactief bezig. Er zijn nu meerdere initiatieven opgezet; zo is er een werkgroep sponsoring benoemd die in 2021 financiering los wil peuteren. Verder wordt gekeken naar projecten die gefinancierd kunnen worden door culturele fondsen in de regio en ver daarbuiten. Verder zal het Stadsmuseum in januari de trouwe Vrienden aanspreken om hun 'betrokkenheid verder te vergroten' - lees: een wens voor een hogere donatie. Tevens spreken zij de ambitie uit om volgend jaar meer dan 6.000 betalende bezoekers te trekken.

Druk jaar
2021 zal met al deze ambities en uitdagingen bestuurlijk een druk jaar worden, zo benadrukt voorzitter Kees Blok van het museum. Het museum praat verder met de provincie over verdergaande samenwerking met andere lokale culturele partners. Verder blijft men strijdbaar tegen de bezuinigingen en er loopt nog een bezwaarschriftenprocedure.