Afbeelding
Foto:

Doe het rustig aan
rond de feestdagen

ALMELO - De komende tijd gaat belangrijk worden; hoe gaan we 2021 straks beginnen met het coronavirus? Kijken we dan weer tegen een hernieuwde piek aan, of kunnen we ons langzaam richten op versoepeling van de maatregelen? Almeloƫrs hebben dit voor een groot deel zelf in de hand.

Afgelopen week was er veel te doen over de drukte in de Nederlandse winkelstraten. Ook in Almelo maakten veel mensen gebruik van Black Friday aanbiedingen om leuke koopjes te scoren. Dit leverde echter wel fikse drukte op in de diverse stadscentra, hoewel in Almelo grote problemen uitbleven. De gemeente riep al voor Black Friday op om zoveel mogelijk gespreid aankopen te doen, ook omdat winkeliers vaak al ruim voor en na dit soort momenten hun aanbiedingen doen. Dit om uiteraard drukte in winkels tegen te gaan. Er werd opgeroepen om zoveel mogelijk 'lokaal online' te kopen; dus bestellen bij lokale bedrijven in Almelo en niet bij de grote, bekende ketens. Echter, hier valt nog wel veel winst te behalen voor lokale bedrijven; lang niet iedereen biedt de mogelijkheid om online te kopen en af te halen of te laten bezorgen, waardoor fysiek winkelbezoek in sommige gevallen simpelweg noodzakelijk is. Het advies blijft dan ook zeker rond de kerstdagen: doe op tijd en gespreid uw aankopen.

Mondkapjesplicht
Deze dinsdag ging ook de veelbesproken mondkapjesplicht van kracht. Het is vanaf nu voor onbepaalde tijd verplicht om in de publieke binnenruimte zoals winkels een mondkapje te dragen. Wie dit niet doet, riskeert boetes van 95 euro.

Familiebezoek
Gezondheidsorganisaties roepen ook op om terughoudend te zijn met familiebezoek. De meeste besmettingen met het coronavirus ontstaan volgens experts in de thuissituatie en op het werk. Het advies blijft dan ook om de contacten thuis zoveel mogelijk te beperken en thuis te werken wanneer dit mogelijk is. Zoek liever niet de grenzen op deze feestdagen; organiseer geen feesten of activiteiten wanneer dit niet nodig is en ga liever niet op zoek naar creatieve mogelijkheden om regels te omzeilen. Door samen onze verantwoordelijkheid te nemen krijgen we corona pas echt weg, zo is de boodschap.