Afbeelding
Foto:

Thuisteam Twente genomineerd voor prijs

ALMELO - Thuisteam Twente is met het project ‘Tuinteam Twente' genomineerd voor De Roos van Elisabeth. Dit is een prijs voor initiatieven die ten goede komen aan psychiatrisch patiënten in Overijssel.

Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met een psychiatrische aandoening. Toch heerst er nog een taboe op en schamen veel patiënten zich om erover te praten. De Roos van Elisabeth wil op een positieve manier psychiatrie onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Alternatief project
Tijdens de uitbraak van corona, in maart dit jaar, kwamen veel mensen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking thuis te zitten omdat de dagbesteding overal dicht ging. Bij Thuisteam Twente heeft men juist gezocht naar alternatieven die het risico op corona zoveel mogelijk beperken. "De structuur van de dagbesteding is voor mensen met een kwetsbaarheid of beperking heel belangrijk om eenzaamheid en achteruitgang te voorkomen”, zegt Johan Traast, de activiteitenbegeleider bij Thuisteam Twente. "De ruimte bij Inloop aan de Aa die we normaal gebruiken was te klein om onderling de anderhalve meter afstand te borgen.

Positieve invulling
Op het volkstuinencomplex aan de Sluiskade Zuidzijde kreeg Thuisteam Twente de beschikking over enkele volkstuintjes. Die werden in ruime vakken verdeeld en per vak kon één persoon aan de slag. "We hebben geluk gehad met het mooie weer, eigenlijk hebben we bijna continue buiten kunnen werken en dat is nog gezond ook”, aldus Johan Traast. Inmiddels zijn de deelnemers van Thuisteam Twente en Inloop aan de Aa ingeburgerd en hebben ze zich de eigen oogst goed laten smaken. Het project, inmiddels omgedoopt tot Tuinteam Twente, heeft ook andere resultaten laten zien. "Er zijn veel ouderen die een volkstuintje hebben en waarvoor het werk in de tuin steeds zwaarder wordt. Ze haakten dan af of halveerden hun tuin. Nu bieden onze deelnemers dan een helpende hand bij het zwaardere werk. De oudere volkstuinbezitter hoeft dan niet af te haken, maar kan langer blijven genieten van zijn of haar tuintje en meedoen in de samenleving. Dat voorkomt eenzaamheid. En dat is voor iedereen belangrijk, met én zonder beperking!”, vult Gert Mensink, bestuurder van Thuisteam Twente aan.

Mooie prijs
De Roos is voor het eerst uitgereikt in 1993. Winnaars krijgen een gravure van een roos, en € 500,- om te besteden aan een passend goed doel. Thuisteam Twente wil dit bedrag investeren zodat het project behouden blijft.