Afbeelding
Foto:

Leerlingen Pius X bouwen Tukkervlet voor KWF

ALMELO - Op woensdag 18 november is de officiële aftrap gegeven aan project ’Tukkervlet’. Vierdejaars leerlingen van het Pius X College in Almelo bouwen een stalen boot in de Techniekhal van de school.

Machinefabriek Boessenkool heeft zich als sponsor aan dit unieke schoolproject verbonden. De eerste schaalmodellen kunnen worden gerealiseerd zodat daarna met het echte werk gestart kan worden: een stalen boot van 6 meter lang en bijna 2 meter breed. Diverse technieken en machines worden daarbij toegepast. Het project past prima binnen de diverse keuzevakken van PIE (Produceren Installeren & Energie) het verbinden van materialen, booglassen en constructiewerken.


Over Pius X
Binnen het Pius X College werken naast de PIE leerlingen ook leerlingen van andere profielen aan de realisatie van dit bijzondere project. Zo zullen de leerlingen van het profiel Bouwen Wonen & Interieur onder andere het hout- en schilderwerk voor hun rekening nemen. Leerlingen van het profiel Media Vormgeving & ICT zorgen voor een passende belettering. Docent en projectleider Jos van Helden spreekt van "een voorbeeldproject waarin alles mooi samen komt". Maar hij geeft ook aan dat het "een pittige en uitdagende opdracht is waar leerlingen alles uit de kast - of eigenlijk uit de boot - moeten halen".


Goed doel
Het speciale project kent hopelijk twee mooie afsluitingen. Nadat de ‘Tukkervlet' gerealiseerd zal zijn, gaan Pius X leerlingen van het profiel Economie & Ondernemen de promotie en een veiling organiseren. De opbrengst van de veiling zal geheel ten goede komen aan het KWF - dit goede doel is samen met de leerlingen gekozen. De andere afsluiting is de tewaterlating van de ‘Tukkervlet' - recht tegenover het bedrijfspand van Machinefabriek Boessenkool in het kanaal Almelo-De Haandrik. De verwachting is dat de ‘doop' ergens medio mei 2021 zal gaan plaats vinden. Machinefabriek Boessenkool is met het project in zijn nopjes want het is weer een mooi voorbeeld van de vele samenwerkingen die Machinefabriek Boessenkool en het Pius X College al generaties lang met elkaar onderhouden. "Leerlingen hebben praktijkervaring hard nodig, wij hebben jonge vakmensen hard nodig", aldus Directeur Ing. Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool.