Wijkondersteuner ambassadeur voor Boek van het Jaar

ALMELO - Even wegduiken in een boek. Voor wijkondersteuner Handan Ekizkuyu van welzijnsorganisatie Avedan is het de ultieme manier om te ontspannen. En dat leesplezier draagt ze ook graag uit naar anderen. Daarom werd ze uit 4.496 kandidaten gekozen als leesambassadeur voor de Boek-van-het- Jaarverkiezing van de Nederlandse Spoorwegen. "Een boek vasthouden is totaal anders dan op je telefoon kijken of Netflixen".

Handan werkt in het dagelijks leven met jongeren en ouderen. "Het hoort bij mijn vak om mensen te stimuleren en uit te dagen. Daar past het stimuleren van lezen ook bij. Jongeren lezen steeds minder en zitten veel op hun mobiel of kijken Netflix. Dat doe ik ook hoor, maar ik merk dat ik door te lezen beter kan ontspannen. En je bent ook even in een andere wereld, waarin het niet de hele tijd over corona gaat."
Ook volwassenen hebben baat bij een goed boek. "Het is aangetoond dat je veel beter slaapt als je voor het slapen gaan nog een uurtje leest. Het licht van schermen maakt dat je wakker blijft. En mensen die continu op hun telefoon zitten, hebben ook meer moeite met een dagritme. Ook als je de taal extra wil oefenen, helpt lezen enorm. Ik zie voor mezelf als welzijnswerker wel een rol om dat uit te dragen."


Pak een boek!
Door het vele thuiswerken zoeken veel mensen na een paar uur schermen even een ander tijdverdrijf. "In die pauzemomentjes kun je natuurlijk tv gaan kijken of het nieuws op je mobiel, maar dan kom je nog niet uit die Corona-bubbel. Daarom lees ik liever een paar bladzijden tussen twee afspraken door. En voor ik ga slapen pak ik ook een boek".


Panellid
Handan zit nu in een panel van 20 ambassadeurs uit het hele land die door NS zijn uitverkoren om mensen aan te moedigen om meer te lezen en op hun favoriete boek van 2020 te stemmen. Op de shortlist staan de zes best verkochte titels van dit jaar. Die boeken moet Handan dus ook lezen, maar dat is geen straf. Omdat Almelo haar dierbaar is, maakt ze vooral promotie voor het boek van Herman Finkers. "Ik kom uit Arnhem maar kwam door de liefde hier en heb de stad leren waarderen. Als Almelose ga ik natuurlijk toch voor Finkers." Wil je kans maken op een jaar lang gratis boeken? Breng voor 18 november je stem uit op: https://nspublieksprijs.nl