Afbeelding
Foto:

Digitale bekendmaking van Herman Krikhaarprijs 2020

ALMELO - De Herman Krikhaarprijs is een project van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst en wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Almelo en Stichting Indigo. In 2008 was het de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt en wel aan Linda Biemans. In 2020 doen 43 kunstenaars mee en wordt de winnaar van de prijs door middel van een korte video bekend gemaakt. Dit heeft natuurlijk te maken met de bijzondere omstandigheden rondom Covid-19.

De Herman Krikhaarprijs is de officiƫle kunstprijs van Almelo. Deelnemen kunnen beeldende kunstenaars, die wonen of werken in Almelo. Daarnaast moeten ze een studie op het gebied van de beeldende kunsten hebben doorlopen of een actieve beroepspraktijk kunnen aantonen. De winnaar van de Herman Krikhaarprijs ontvangt een vrij te besteden werkbudget van 500 euro.


Uitslag
Door de maatschappelijke beperkingen is er helaas geen expositie in Kunsthal Hof 88. De uitslag wordt op 15 november om 17.00 uur op de website en social media van de stichting Nieuwe Twentse Kunst (Facebook, Instagram en YouTube) bekendgemaakt. De ingeleverde werken zijn vooraf te bekijken op de website van de Herman Krikhaarprijs www.hermankrikhaarprijs.nl. Kunstenaars hebben nog net voor de sluiting werken ingeleverd bij de Kunsthal, deze worden nu op afstand beoordeeld door de jury.


Jury 2020
De jury bestaat dit jaar uit Marloes Buijvoets, Jojanneke Dekens en Gertjan Scholte-Albers. Marloes Buijvoets is ontwerper van sieraden van goud en zilver. Ze is ook bestuurslid geweest van de vereniging van goud en zilver VGZ. Ze woont en werkt in Arnhem. Jojanneke Dekens is een multimediaal kunstenaar afkomstig uit Deventer, die met hele verschillende materialen kunst maakt. Ze exposeert op vele locaties in Nederland en is kunstcoach voor basisscholen. Kunstschilder Gertjan Scholte-Albers trekt er al 20 jaar met zijn fietskarretje op uit, niet om de elementen te trotseren maar juist om deze te gebruiken om zijn beleving van het landschap dat zich voor hem uitstrekt te voeden. Gertjan werkt buiten en doet dat voornamelijk in de Groningse gemeente Hoge Land.