Afbeelding
Foto:

Politie alert op illegale invoer van vuurwerk

TWENTE - Er is landelijk de nodige discussie over het dit jaar al dan niet verbieden van het afsteken van vuurwerk. Dit om de druk op de ziekenhuizen en hulpdiensten binnen de perken te houden. Hoe deze discussie ook af zal lopen, er blijft ongetwijfeld vraag naar vuurwerk. De politie is daarom nu ook extra alert op de illegale invoer.

Het illegaal invoeren van vuurwerk is helaas een hardnekkig probleem. Naast de mensen die vuurwerk halen in Duitsland, zijn er ook veel mensen die illegaal spul bestellen via internet. De vrees is een beetje dat dit extra aantrekkelijk zal zijn nu de Nederlandse overheid de regels voor vuurwerk verder aangescherpt heeft, zoals de verboden op vuurpijlen, single shots en knalvuurwerk die dit jaar van kracht zijn.


Politie alert
Het invoeren van illegaal vuurwerk is helaas lucratief. De politie is daarom in deze maanden extra alert op invoer van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. Afgelopen weekend werd bij De Lutte een voertuig staande gehouden door het Grensoverschrijdend Politieteam. De inzittenden, een 22-jarige man uit Loosdrecht en 19-jarige man uit Velserbroek werden aangehouden. In hun bestelbus lag maar liefst 968 kilo illegaal vuurwerk.


De regels
Als consument vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dit voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Zo dient dit voorzien te zijn van een Nederlandstalige handleiding, moet er op de verpakking staan 'geschikt voor particulier gebruik', de vuurwerkcategorie (F1/F2), minimale leeftijd, informatie over de fabrikant, artikeljaar en beschrijving van de effecten. Bovendien mag u dan alleen op toegestane verkoopdagen vuurwerk naar Nederland brengen. In de praktijk zal vrijwel géén buitenlands vuurwerk voldoen aan deze eisen. Vuurwerk online kopen is in het geheel verboden en strafbaar.