Afbeelding
Foto:

Drukte in natuurgebieden: houd afstand en ruim afval op

TWENTE - De vele afgelastingen van evenementen en sluiting van veel activiteiten zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar alternatieve tijdsbesteding. Dit had ook een ander gevolg: het is drukker geworden in de Nederlandse natuurgebieden.

De afgelopen weken genoten veel mensen van de mooie natuur in Twente en de rest van Overijssel. Dit zorgde op de Sallandse Heuvelrug voor drukte zondag; compleet met volle parkeerplaatsen, files in de toelopende wegen en volle wandel- en fietspaden. Alle bezoekers genoten volop van een frisse neus in de mooie natuur, die dankzij de afgevallen bladeren en herfsttinten een mooie aanblik had. Toegegeven, er zijn ook niet veel andere activiteiten die mensen kĂșnnen ondernemen op dit moment.


Keerzijde
De populariteit van de regionale natuurgebieden heeft echter ook nadelige kanten. Door de drukte is het lastiger om afstand te houden op de paden, maar ook lang niet alle bezoekers gaan helaas even netjes om met de mooie natuur. Zo signaleerden natuurbeheerders dat mensen nog vaak afval achterlaten in de kwetsbare natuur. Zij roepen dan ook op om, wanneer u eten meeneemt voor een wandeling of fietstocht, het afval weer mee terug te nemen en elders weg te gooien. Het gebrek aan afvalbakken in de natuurgebieden is hier geen excuus voor, zo benadrukken zij.


Hond aan de lijn
Een ander belangrijk punt is om de hond aangelijnd te laten in gebieden waar deze welkom zijn, en niet delen van natuurgebieden te betreden die verboden zijn voor u of de hond. Helaas houden veel mensen zich niet aan deze regels.