Afbeelding
Foto:

Toename aanmeldingen bij pubercoaches Avedan Almelo

ALMELO - Ruim de helft van de jongeren voelt zich angstig of gestrest door het Coronavirus en de veranderingen in hun dagelijks leven. Dat heeft psychologenplatform OpenUp onderzocht, meldt RTL Nieuws. Ook de pubercoaches in Almelo krijgen de laatste twee weken veel meer vragen om hulp. Het lijkt erop dat jongeren nu beseffen dat dit allemaal langer gaat duren.

Een jongere die zich meldt omdat zijn ouders nu thuis werken en de spanningen oplopen. Een puber die structuur mist en zich niet tot huiswerk maken kan zetten. Pubers die bang zijn hun ouders of opa en oma te besmetten. Of jongeren die sociale contacten missen nu activiteiten worden afgelast. De Almelose pubercoaches, onderdeel van het jongerenwerk van welzijnsorganisatie Avedan, krijgen de laatste weken steeds meer van dit soort verhalen te horen. "En ook als ze vastlopen met andere problemen helpt de extra druk die corona geeft natuurlijk niet mee. De media en social media staan er nou eenmaal vol van", legt pubercoach Patricia Kuster uit.


Gebrek aan structuur
Alles is anders momenteel en veel pubers vinden dat lastig. "Ze missen ook structuur. Bij de eerste golf leek het eerst nog wel fijn om niet naar school te hoeven, maar als nu lessen online worden gegeven merken ze ook de nadelen. Ze komen achterop, of vinden het eng om in Teams hun hand op te steken als ze vragen hebben omdat iedereen hun gezicht dan ziet. Ik sprak ook een meisje wat net was begonnen op het MBO en toch al moeilijk contacten legt, dan is dit natuurlijk helemaal geen makkelijke start", vult collega Melanie Hazelhoff aan. Social media wakkeren bij pubers ook gemakkelijk het idee aan dat ze niet voldoen aan schoonheidsidealen of de illusie van een lang-leve-de-lol bestaan. Pubers die vastlopen, komen bij Avedan via wijkcoaches, scholen en andere partners, soms melden ouders zich. "Pubercoaching is geen zware hulpverlening, maar een laagdrempelige manier om problemen om te zetten in uitdagingen. We gaan op een coachende manier met de jongeren aan de slag en werken aan vaardigheden. Dan hoor je de meest uiteenlopende problemen. Momenteel hebben we zoveel aanmeldingen dat we zelfs een kleine wachtlijst hebben, maar gelukkig hebben we meestal geen lange trajecten nodig. We voorkomen juist dat ze langdurige hulpverlening nodig hebben". Kijk voor meer informatie op: www.avedan.nl