Afbeelding
Foto:

Buurtbus Aaldrinkshoek weer van start gegaan

ALMELO - Buurtbus 525 van het station naar de Aalderinkshoek is deze week weer van start gegaan. Maandag werden de ritten hervat. De buurtbus was al sinds maart uit de running als gevolg van de coronacrisis.

In de bussen kon 1,5 meter afstand tussen reizigers en chauffeurs, en daarmee ook de gezondheid, niet worden gegarandeerd. De bussen zijn dankzij diverse technische aanpassingen nu coronaproof ingericht. Buurtbus 525 brengt reizigers nu weer naar hun bestemming. Hoewel de grote lijnbussen al die tijd zijn blijven rijden met de voordeur gesloten, was dit voor de buurtbussen niet mogelijk. Alle landelijke OV-bedrijven hebben, via OV-NL, door TNO onderzoek laten doen naar het weer veilig inzetten van de buurtbussen. TNO adviseerde een kuchscherm van veiligheidsglas bij de buschauffeur te plaatsen. Hierdoor zit de chauffeur afgeschermd en is voor instappen weer mogelijk. Verder zijn een extra dakventilator voor luchtafvoer en een actieve filterunit (HEPA), vergelijkbaar met het filter dat in ambulances en vliegtuigen wordt gebruikt, aangebracht.


Blij
De buurtbusvereniging is blij dat de buurtbus weer rijdt. Deze verbindt en is belangrijk voor de omgeving waar niet of nauwelijks ander openbaar vervoer aangeboden wordt. Daarnaast heeft de buurtbus ook een sociaal aspect. Veel chauffeurs kennen de reizigers en hebben het contact de afgelopen periode, waarin zij niet konden rijden, gemist. Niet alle buurtbussen in Twente zijn deze week weer gaan rijden. Enkele buurtbussen blijven voorlopig nog aan de kant. De buurtbussen worden gereden door vrijwilligers. Veel chauffeurs hebben een hogere leeftijd en vallen in een risicodoelgroep. Zij wachten op dit moment liever nog even met rijden tot de situatie rondom corona verbetert. Voor de buurtbusverenigingen en Keolis staat de gezondheid van chauffeurs en passagiers voorop. Zij hebben dan ook begrip voor deze keuze. Updates over de buurtbussen in Twente en welke bussen weer rijden zijn te vinden op de website twents.nl/buurtbus. Het dragen van een mondkapje is in het hele OV verplicht. Dit geldt dus ook voor de buurtbus. In verband met de 1,5 meter maatregel houden buurtbuschauffeurs zoveel mogelijk afstand wanneer zij fysieke ondersteuning bieden. Het is in de buurtbus mogelijk om met de pinpas een kaartje te kopen.