Afbeelding
Foto: Herman Wanschers

Waardering in een tasje voor 500 mantelzorgers in Almelo

ALMELO - Zelfs in coronatijd, waarin mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, wordt de Dag van de Mantelzorg in Almelo niet overgeslagen. Dinsdag werd deze gehouden, wat ook het startschot was voor een leuke verrassingsactie voor de Almelose mantelzorgers.

Deze week ontvingen zo'n 500 mantelzorgers thuis een waarderingspakket; een tas vol met cadeautjes als blijk van waardering voor hun belangrijke inzet. De vrijwilligers die deze uitdeelden kregen ook hulp van wethouder Eugene van Mierlo.

Goede ondersteuning
Mantelzorg Almelo biedt het hele jaar door tal van ondersteunende en educatieve activiteiten voor mensen die zich bekommeren om een ziek of gehandicapte partner, kind, buur of vriend. Dat gebeurt onder meer in de vorm van een vrijwilliger die hand- en spandiensten verricht (zodat de mantelzorger even de handen vrij heeft), gespreks- en themabijeenkomsten, het mantelzorgcafé, cursussen en begeleid vervoer. Een keer per jaar, op de Dag van de Mantelzorg, brengt Mantelzorg Almelo alle mantelzorgers bij elkaar voor een leuke, ontspannende bijeenkomst. De eerste was in de bibliotheek, compleet met een lachcursus, band en lekkere hapjes en drankjes. De tweede was vorig jaar in het Theaterhotel Almelo, waar bijkans 200 mantelzorgers werden verwend met een geweldige high tea.

Alternatieve invulling
Mantelzorg Almelo anticipeerde al in het voorjaar op de kans dat een gezellige bijeenkomst in het Theaterhotel niet zou zijn toegestaan. Er werd een alternatief bedacht. De gemeente ondersteunde de plannen van harte. Gerda Wessels: "Niets doen was voor ons en de gemeente geen optie. Mantelzorgers verdienen juist nu aandacht en waardering vanwege de extra zorg in het afgelopen jaar." De uitkomst van de beraadslagingen over een goed alternatief was een tas vol cadeautjes. Daarvoor klopte Wiebe Blaauw bij tal van ondernemers in de binnenstad aan en maakte Niels Mulder zijn collega horecaondernemers warm.

Leuke inhoud
In de tas zitten behalve leuke en lekkere hebbedingetjes, vijf vouchers van 5 euro die te besteden zijn bij tien horecaondernemingen in Almelo, variërend van cafés en restaurants tot ijssalons en automatieken. Daarnaast zitten er twee vouchers van 12,50 euro in, die mantelzorgers kunnen besteden bij een flink aantal winkels in de Almelose binnenstad, waaronder een dames- en herenmodezaak, juwelier, kapper, schoenenwinkel, beddenspeciaalzaak, lingeriewinkel, opticien, bloemenzaak en een cadeaushop.

Verspreiding
De tasjes zijn deze week bezorgd door de consulenten van Mantelzorg Almelo en een heel leger aan vrijwilligers. Een aantal komt van Mantelzorg Almelo en ook stichting De Klup Twente zorgt voor een groot aantal bezorgers. De consulenten van Mantelzorg hadden ’t liefst alle 500 tassen persoonlijk overhandigd. "Dat is alleen niet te doen", zegt het Gerda Wessels. Onder de bezorgers is er overigens een opvallende vrijwilliger: wethouder Eugene van Mierlo. Hij bezorgt deze vrijdag ook tasjes bij de mantelzorgers, om hen een hart onder de riem te steken en zijn waardering kenbaar te maken.