Afbeelding
Foto:

Dempen Tweede Insteekhaven van start

ALMELO - Het heeft even geduurd, maar de werkzaamheden kunnen nu eindelijk beginnen voor uitbreiding van bedrijventerrein Dollegoor. Ruim twee jaar geleden werd het plan vastgesteld om een deel van de Tweede Insteekhaven te dempen om zo de bedrijven v.d. Bosch Beton en Kroon Oil uitbreidingsruimte te geven. Nu gaat dit daadwerkelijk van start.

Afgelopen week begonnen de eerste werkzaamheden met het afvangen van vis, het aanbrengen van een zinkconstructie en het heien van de damwanden. De komende tijd wordt zo'n 40.000 kubieke meter zand aangevoerd om de huidige haven naar goede Nederlandse traditie om te toveren tot een bruikbaar stuk land. De werkzaamheden duren tot zeker januari en zullen de nodige overlast opleveren.

Belangrijke stap
Voor v.d. Bosch Beton en Kroon Oil is de uitbreiding van de grond belangrijk voor de toekomstige ontwikkelingen van hun bedrijven. Zo wil het betonbedrijf de extra ruimte gebruiken voor het opslaan en uitharden van betonproducten, wat nodig is door uitbreiding van de productielijn. Kroon Oil heeft de ruimte eveneens nodig voor verdere toekomstige investeringen.

Niet onomstreden
De plannen lagen al twee jaar op de plank. Maar dit liep vertraging op door bezwaren. De situatie is namelijk als volgt: Kroon en v.d Bosch liggen op een schiereiland ingeklemd tussen de insteekhavens. Uitbreiding is dus alléén mogelijk door fysiek ruimte af te snoepen van de haven waar beide ondernemers aan grenzen. Het gaat in totaal om ruim een hectare nieuw land. De buurman aan de overkant van de betreffende haven, All-Inn Containers, tekende formeel bezwaar aan tegen de plannen. Dit resulteerde uiteindelijk in een gang naar de Raad van State. Het containerbedrijf beargumenteerde dat directe toegang tot het water belangrijk is voor het bedrijf. Iets wat zij hiermee dus verliezen. De Raad van State wees het bezwaar van All-Inn Containers begin vorig jaar af; het bedrijf zou toch al voornamelijk gebruik maken van vrachtwagens waardoor het nut van directe watertoegang minder belangrijk is.